субота, 24 квітня 2010 р.

Хто виснажує землю - той гнівить природу

Земля є основним національним багатством. Вона наша годувальниця, вона основа життя. Руйнується земля – руйнується життя. Щоб цього не сталося, кожен з нас має бережливо ставитися до її використання.
Здавалося б, прописні істини. Та, звісно, що людина, хоч і наймудріша з усього сущого на землі, в гонитві за матеріальними благами нерідко нищить довкілля так, що через сотні літ природа не може оговтатись від її діянь.
До прийняття Верховною Радою України постанови "Про земельну реформу", земля знаходилась в господарствах і оброблялася у відповідності до внутрігосподарського устрою – плану сівозмін. Після розпаювання земельні ділянки (паї) селяни передали в оренду. Орендар – не господар. На сьогодні ґрунти виснажуються монокультурами, хімікатами і бідніють.
Торік Верховною Радою прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження ґрунтів", яким зобов’язано землекористувачів відновлювати продуктивні властивості землі. Структурні підрозділи "Центру ДЗК" тепер не будуть реєструвати договори оренди, якщо в договорах не буде передбачено ведення сільськогосподарського виробництва відповідно до розроблених та затверджених проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель.
В разі виявлення державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель порушення земельного законодавства, яке полягає у використанні земельних ділянок сільськогосподарського призначення без затверджених проектів землеустрою, порушники будуть притягуватись до адміністративної відповідальності. Тепер землекористувачі добре подумають, чи варто щорічно на одному і тому ж полі сіяти соняшник, якщо закон передбачає відповідальність за екологічне обґрунтування сівозміни та охорону земель.
Він набуває чинності з 31.07.2010 року. До цього часу землекористувачам необхідно вирішити питання про замовлення проектів внутрігосподарського устрою. Вимоги закону до 1 січня 2015 року поширюються лише на тих власників та користувачів, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільгоспвиробництва загальною площею більш, як 100 гектарів.


В. Хомко, заступник начальника відділу Держкомзему у Снігурівському районі
(Газета "Вісті Снігурівщини", 24.04.2010 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар