субота, 24 квітня 2010 р.

Чи підлягає договір оренди землі, заключений відповідно до сертифіката на право на земельну частку (пай), переукладанню в разі отримання власниками земельних паїв державного акта?

Згідно з частиною 2 Перехідних положень Закону України "Про оренду землі", після виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) договір оренди землі переукладається відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку на тих самих умовах, що і раніше укладений, і може бути змінений за згодою сторін.
Відповідно до ст. 652 Цивільного кодексу України, в разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, він може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.
Пункт 17 Перехідних положень Земельного кодексу України передбачає, що сертифікати є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.
Виходячи з вищезазначеного, договір оренди землі, укладений сторонами відповідно до сертифіката, після виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) припиняється і підлягає переукладанню відповідно до державного акта.
Разом з тим Верховний Суд України дійшов висновку, що переукладання договору оренди землі не може бути примусовим для власника земельної ділянки і передбачає право, а не обов'язок на переукладання договору оренди.




(Газета "Голос Казанківщини", 24.04.2010 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар