субота, 24 квітня 2010 р.

Земельні питання

Земля є основним національним багатством. Вона — наша годувальниця, основа життя. Руйнується земля - руйнується життя. Щоб цього не траплялося, кожний землянин має бережливо ставитися до її використання.
Здавалося б, прописні істини. Та, звісно, що людина, хоч і наймудріша з усього сущого на землі, в гонитві за матеріальними благами нерідко нищить довкілля так, що через сотні літ природа не може оговтатись від її діянь.
Зате добре, що торік прийнято Закон України від 04.06.2009 року №1443 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів" (далі - Закон), яким зобов'язано землекористувачів відновлювати продуктивні властивості землі. Структурні підрозділи "Центру ДЗК" тепер не будуть реєструвати договори оренди, якщо в договорах не буде передбачено ведення сільськогосподарського виробництва відповідно до розроблених та затверджених проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель. Це буде система захисту землі.
Цим законом внесено зміни до статті 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення, викладені в такій редакції:
Стаття 55 Порушення правил землеустрою
Відхилення від затверджених в установленому порядку проектів землеустрою — тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без затверджених у випадках, визначених законом, проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".
У Земельному кодексі України статтю 22 після частини третьої доповнено новою частиною такого змісту:
"4. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва використовуються відповідно до розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель".
Розділ Х "Перехідні положення" доповнено пунктом 18 такого змісту:
"18. На період до 1 січня 2015 року вимоги частини четвертої статті 22 цього Кодексу поширюються лише на тих власників та користувачів, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею більш як 100 гектарів".
І тепер землекористувачі добре подумають, чи варто щорічно на одному і тому ж полі сіяти ріпак, якщо закон передбачає їх відповідальність за екологічне обґрунтування сівозміни та охорону земель.
Тому рекомендуємо сільськогосподарським виробникам району замовити проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь.
За додатковою інформацією звертатись до відділу Держкомзему у Врадіївському районі Миколаївської області.




Немає коментарів:

Дописати коментар