субота, 8 травня 2010 р.

Обов'язкова реєстрація договорів оренди землі та додаткових угод на земельні паї та землі державної власності

На виконання Указу Президента України від 19 серпня 2008 року №725/2008 "Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок, часток (паїв)" та розпорядження голови облдержадміністрації від 29 вересня 2008 року №400-р "Про забезпечення виконання Указу Президента України від 19 серпня 2008 року №725/2008", відділ Держкомзему в Баштанському районі Миколаївської області знову нагадує орендарям земельних ділянок, земельних часток (паїв) про необхідність укладення додаткових угод про збільшення розміру орендної плати не менше 3 відсотків вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) та здійснення їх державної реєстрації в Миколаївській регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру".
Проте така ситуація створює нерівні можливості для різних власників землі, що суперечить статті 13 Конституції України, згідно якої "усі суб'єкти права власності рівні перед законом". В даному випадку доцільно застосовувати аналогію закону і у випадку оренди земель державної власності.
У зв'язку зі змінами в земельному законодавстві, райдержадміністрацією було переглянуто ставки орендної плати у 2009 році та на 2010 рік за оренду земель державної власності (запасу та резервного фонду) та за оренду невитребуваних земельних часток (паїв) в сторону збільшення розмірів орендної плати. Більшість орендарів погодилась на ці умови, підписали угоди про поновлення договорів оренди у 2009 році з новими ставками орендної плати і продовжують виготовляти проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду. Розпорядженням голови Баштанської райдержадміністрації всім орендарям земель державної власності за межами населених пунктів було продовжено термін на виготовлення документації на оренду земельних ділянок.
Райдержадміністрація пропонує всім орендарям завершити роботи по виготовленню проектної документації і укласти з райдержадміністрацією довгострокові договори оренди земельних ділянок.
По довгострокових договорах оренди, які було укладено і зареєстровано до 01.01.09 р., також підготовлено угоди по збільшенню розмірів орендної плати, які підписано не всіма орендарями.
Відповідно до статті 30 Закону України "Про оренду землі" та згідно умов Типового договору (п. 4.4.) зміни до договорів оренди вносяться за згодою сторін. Відповідно п.12 цього ж договору оренди землі, як одна із умов перегляду розміру орендної плати передбачено внесення змін на вимогу однієї зі сторін за взаємною згодою сторін, або у судовому порядку, з інших підстав, визначених законом (зміна розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, в тому числі інфляції).
Тож, беручи до уваги незгоду орендарів підписати угоди щодо збільшення розміру орендної плати, адміністрація має намір звернутись до суду для розірвання довгострокових договорів оренди землі у судовому порядку.
Відповідно до умов пункту 12 Типового договору оренди землі, якщо протягом року від орендарів не було отримано згоду на внесення змін до договорів оренди землі адміністрацією через рік, тобто у 2010 році, у судовому порядку буде розірвано договори оренди землі на території Баштанського району Миколаївської області, за межами населених пунктів, а земельні ділянки будуть виставлені на аукціон для набуття права оренди на конкурентних засадах. Тож термін на переукладання договорів незабаром закінчиться і адміністрація повинна буде звернутися до суду для розірвання договорів з розміром орендної плати менше 3 відсотків.
Зовсім неприглядний вигляд по району має стан реєстрації договорів оренди землі. Укладений договір набуває чинності з моменту його укладання та державної реєстрації, це стосується і додаткових угод.
Відповідно до листа Держкомзему України від 18.09.08 №14021-6/10459 зміна договору оренди вчиняться в письмовій формі та підлягає державній реєстрації шляхом внесення відповідних даних до державного реєстру земель (книги реєстрації договорів оренди землі до Поземельної книги) і АС ДЗК (автоматизована система державного земельного кадастру).
Для реєстрації договорів оренди землі до Миколаївської філії ДП "Центр державного земельного кадастру", яка знаходиться за адресою: м. Миколаїв, проспект Миру, 34 (9 поверх), необхідно підготувати пакет документів, який складається:
- договір оренди землі у трьох примірниках;
- додатків до договору оренди — копія державного акту на землю, кадастровий план земельної ділянки, акт встановлення (або відновлення) меж земельної ділянки, акт встановлення зон обмежень (обтяжень) на земельну ділянку.
Кожний з примірників договору з додатками до нього повинен бути пришитий, пронумерований та скріплений печаткою сільської ради за місцезнаходженням земельної ділянки.
Орендарі земельних ділянок до Центру ДЗК також надають:
- копію свідоцтва про державну реєстрацію;
- копію правоустановчого документа юридичної особи — статуту.
Якщо орендарем є фізична особа, надаються:
- копія паспорта;
- копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера відповідно до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів;
- копія свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця.
Додаткові угоди про внесення змін до договорів оренди землі (в тому числі про збільшення розміру орендної плати) також підлягають державній реєстрації у тому ж порядку, що і договори оренди землі. В цьому випадку до Центру ДЗК надаються копія договору оренди землі, в який вносяться зміни та три примірники самої угоди про внесення змін до договору.
Нагадуємо, що використання земельних ділянок без укладання та реєстрації договорів оренди земельних ділянок є порушенням земельного законодавства. Вчинення таких дій є "використанням земельної ділянки без правовстановлюючого документа". До такого порушника можуть бути застосовані заходи адміністративного впливу і він буде притягнутий до адміністративної відповідальності за статтею 188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За вказаною статтею на громадян накладається штраф від дев'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 153 до 255 гривень), а на посадових осіб — від п'ятнадцяти до сорока п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 765 гривень).


Тетяна Лисенко


(Газета "Голос Баштанщини", 08.05.2010 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар