вівторок, 27 квітня 2010 р.

Нарада щодо роз’яснення деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості грунтів

27.04.2010 року у місті Первомайську в приміщенні Первомайської районної державної адміністрації, начальником Головного управління Держкомзему у Миколаївській області Янчуком Володимиром Петровичем було проведено семінар-нараду з головами і землевпорядниками селищної і сільських рад та керівниками сільськогосподарських підприємств, з метою роз’яснення прийнятого Верховною Радою Закону України від 4 червня 2009 року №1443 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів", який набирає чинності з 1 серпня 2010 року.
Володимиром Петровичем було зазначено, що в зв’язку з земельними реформами в Україні та відсутністю спрямованої державної програми захисту ґрунтів від шкідливого впливу та негативних явищ у господарюванні, повністю зруйновано систему захисту ґрунтів.
Відтепер держава має значні важелі впливу у вигляді адміністративних штрафів для регулювання господарської діяльності на значних сільськогосподарських територіях, тому що у відповідності з прийнятим законом, на період до 1 січня 2015 року усіх власників та користувачів, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею більш як 100 га, зобов’язано використовувати ці земельні ділянки відповідно до розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель. Також було зазначено, що не лише землекористувачі та землевласники, які використовують земельні ділянки понад 100 га, повинні будуть розробляти проекти еколого-економічного обґрунтування сівозміни, а після 1 січня 2015 року всі землекористувачі та землевласники незалежно від кількості землі сільськогосподарського призначення повинні будуть її використовувати відповідно до зазначених проектів сівозміни.
У відповідності до частини III статті 52 Закону України "Про землеустрій", порядок розробки проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, встановлюється Кабінетом Міністрів України.
На сьогодні розроблений Держкомземом України еталон проекту землеустрою, що забезпечує еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, поданий на затвердження до Кабінету Міністрів України.
На території Первомайського району діє 53 сільськогосподарських підприємства, які здійснюють свою діяльність на земельних ділянках понад 100 га, на які поширюється дія даного Закону.
Тому в найкоротші терміни всім керівникам сільськогосподарських підприємств було запропоновано укласти договори на розробку проектів еколого-економічного обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь.

Немає коментарів:

Дописати коментар