суботу, 13 березня 2010 р.

Земля потребує порядку

Щороку кожної другої суботи березня відзначають своє професійне свято ті, хто опікується чи не найбільшим багатством країни, — землею. На землевпорядників покладено цілу низку надзвичайно важливих і нелегких завдань.
Щоб їх успішно вирішувати, безперечно, потрібно мати не лише міцні професійні й законодавчі знання, але й вміти спілкуватися з людьми та допомагати їм у вирішенні питань, які їх турбують.
Саме такі якості притаманні і спеціалістам управління Державного комітету України із земельних ресурсів у Первомайську, яке створене на базі управління земельних ресурсів 26 серпня 2008 року шляхом реорганізації. Цей порівняно невеликий колектив складається з 19 осіб. 3 них восьмеро — чоловіки, одинадцятеро — жінки. Про те, як їм працюється, розповідає лідер колективу і справжній професіонал своєї справи.
Іван Люткевич, начальник управління Держкомзему:
— Спеціалісти нашого управління координують роботи з проведення земельної реформи, організовують і забезпечують ведення державного земельного кадастру та координацію робіт з підготовки земельно-кадастрової документації, здійснюють землеустрій та моніторинг земель, а також державний контроль за використанням та охороною земель. За минулий рік виконано великий обсяг роботи. Зокрема, у місті продано 15 земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 0,9572 га на суму 566 962,39 грн. Укладено 93 договори оренди. Сформовано 709 кадастрових справ, присвоєно 1115 кадастрових номерів. Зареєстровано та видано 1297 витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки; 1345 довідок про обмеження земельних ділянок, правовий статус та кадастрові номери. Проведено 11 навчальних семінарів з роз'яснення чинного законодавства України з працівниками органів місцевого самоврядування і виконавчої влади та депутатським корпусом.
Робота у 2009 році виконувалася у надзвичайно напруженому режимі у зв'язку з прийняттям урядової постанови від 05.08.2009 року №844 "Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України". І виконати її у повному обсязі стало можливим, лише завдячуючи неабиякому кадровому потенціалу управління, Первомайського районного відділу Миколаївської регіональної філії державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" та всіх землевпорядників міста.
Так, станом на 10.03.2010 року нашим управлінням прийнято 1003 заяви щодо безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, 839 з них надійшло у роботу. Укладено 753 договори на виготовлення технічної документації. Ще 80 заяв розглядаються.
Нині перед землевпорядниками міста стоять не менш відповідальні і непрості завдання. Успішне їх вирішення залежить в першу чергу від досконалості земельного законодавства. Проте стверджувати, що воно цілком адаптоване до сучасних ринкових умов, передчасно. Так, протягом 2008-2009 років прийнято дев'ять законів України про внесення змін до Земельного кодексу України. Але частина норм носить декларативний характер і не може бути застосована на практиці. Неврегульований механізм застосування прийнятих норм, відсутні підзаконні нормативні акти, передбачені законом. Статті Земельного кодексу містять посилання на закони, які ще не прийняті. Із внесенням змін до Земельного кодексу не вносяться зміни до інших законів і підзаконних нормативних актів.
Така ситуація призводить до певних колізій у законодавстві, до виникнення конфліктів між громадянами, юридичними особами та органами влади, а також до непорозумінь у застосуванні норм земельного законодавства. Досить сказати, що тільки після прийняття вищезгаданої постанови Кабміну до неї було внесено зміни ще п'ятьма постановами уряду. Це призвело до загострення ситуації та численних звернень громадян на урядову "гарячу лінію". Звідти на нашу адресу надійшло 41 таке звернення. Тому дуже важливим є прийняття нормативних актів, які відповідатимуть ринковим умовам та ліквідують суперечності в існуючих нормативних документах, що врегульовують земельні відносини. На даний момент також відсутній порядок надання земельних ділянок в оренду на конкурентних засадах, що призводить не лише до недоотримання місцевими бюджетами значних коштів, але й до погіршення стану земель.
Є у нас проблеми й суто організаційні, які вирішити самотужки ми не можемо. Маємо нагальну потребу в нових приміщеннях, комп'ютерній та копіювальній техніці, офісних меблях, не говорячи вже про канцелярські товари. Та, незважаючи на усе це, впевнений, що землевпорядники міста й надалі успішно справлятимуться з поставленими перед ними зобов'язаннями.


(Газета "Вісник Первомайська", 13.03.2010 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар