четвер, 11 березня 2010 р.

Виходу іншого нема: земля повинна працювати на бюджет району

Так склалося, що індустріалізація оминула наш район і він не має заводів, фабрик чи інших промислових підприємств. В 90-ті роки минулого століття були втрачені навіть ті невеликі переробні підприємства системи споживчої кооперації (ковбасний цех, хлібозавод, цех по виробництву води) та частина агропромислових підприємств (пекарні, олійні тощо), які закривали нішу реального сектору економіки району. Як результат — район став чисто сільськогосподарським. Тож одним з найнадійніших джерел наповнення місцевих бюджетів є податок на доходи людей, які працюють на землі, податки на саму землю, її оренда та, як джерело для наповнення бюджету розвитку, продаж земель несільськогосподарського призначення.
Саме останній аспект щодо продажу то, з погляду фінансового благополуччя району, він ще далеко не працює, як хотілося б. За 2009 рік жодної земельної ділянки під магазинами чи іншими спорудами селищною та сільськими радами не продано.
Не все гаразд і по земельному податку. Не забезпечено повну сплату земельного податку населенням за присадибні ділянки. Загальна сума заборгованості даної категорії платників на кінець 2009 року близько 20 тис. грн., в в т. ч. по Березнегуватській селищній раді — 15,4 тис. грн., Висунській сільській раді — 3,4 тис. грн., Нововолодимирівській сільській раді — 0,6 тис. грн. Інші сільські ради зібрали нараховані суми в повному обсязі. За даними податкової інспекції борг юридичних осіб по земельному податку на кінець минулого року склав 0,7 тис. грн.
Вагомим джерелом наповнення бюджету району є надходження орендної плати за використання земель запасу та резерву державної та комунальної власності. Саме цим землям у 2009 році райдержадміністрацією і приділялась найбільша увага.
Всього від оренди землі в бюджет за 2009 рік надійшло 936,7 тис. грн., що у 1,5 раза більше, ніж у 2008 році.
Крім того, отримана від селищної і сільських рад інформація щодо інвентаризації всіх земельних ділянок вищезгаданої категорії (балансів землі відповідних територій та даних про суб’єктів господарювання, які її використовують), дозволила комісії райдержадміністрації по нарахуванню збитків (втрат доходів) додатково нарахувати до сплати в бюджет 83,2 тис. грн. за використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів. Дана сума в повному обсязі надійшла до місцевих бюджетів району.
Але не можна сказати, що всі проблеми сплати податків за використання землі, як того вимагає Закон України "Про плату за землю", в минулому році були вирішені в районі.
На кінець року недоїмка по орендній платі за землю юридичних та фізичних осіб склала 62,5 тис. грн. До того ж, комісією було встановлено, що сільгосппідприємствами та фермерськими господарствами не включено до розрахунків на фіксований сільськогосподарський податок та на оренду на кінець року близько 900 га землі. І це робота з суб’єктами господарювання для податкової інспекції.
Але найбільшою проблемою для вирішення, яка перейшла у 2010 рік, є використання суб’єктами господарювання ще до двохсот ділянок загальною площею близько 4 тис. га без правовстановлюючих документів. І в інтересах землекористувачів якнайшвидше вирішити питання отримання дозволу на виготовлення технічної документації чи на тимчасове господарювання на земельній ділянці зі сплатою в бюджет суми з розрахунку не менше 3% грошової оцінки за 1 га на рік. В іншому разі, санкції дуже серйозні. Над цим зараз працює комісія райдержадміністрації по контролю за використанням земель (Степанюк А. Й.).
Найбільш вагомим джерелом наповнення бюджету району (73% від загальних надходжень податків і зборів) був і залишається податок на доходи фізичних осіб (далі ПДФО). Отримують місцеві бюджети цей податок по двох основних напрямках — податок на заробітну плату всіх працюючих та податок на доходи, сплачені суб’єктами господарювання на землі власникам земельних паїв за їх оренду.
За 2009 рік 159 землекористувачами, які орендують за даними селищної і сільських рад 6895 паїв, розрахунково повинно бути сплачено 1 млн 826 тис. грн. ПДФО. І 84% з них повністю розрахувалися з бюджетом, надійшло 1 ПДФО 732 тис. грн., що складає 95% до загальної суми.
26 господарств на кінець року не повністю розрахувалися по даному податку і продовжують розрахунки з початку поточного року.
На жаль, взагалі не приступали до розрахунків за 2009 рік фермерські господарства: "Берест" (Сидоренко С. В.), "Агро-Ліга" (Терещенко С. Б.), "Бриз" (Сощенко М. В.), "Південь" (Швалюк В. П. ). Залишились з великими боргами ПП "Стоколос" (Біднина С. В.), ПСП "Катрін" (Дериведмідь Л. А.), фермерські господарства "Вікторія" (Доценко В. В.) і "Багами" (Баньковська Г. М.). Практично, жодної копійки не сплачено по розрахунках 2009-го року та, крім того, має борги попередніх років, як по паях, так і по заробітній платі, ПСП "Першотравневе" (Наріжний А. Д.).
Найбільші борги по ПДФО із зарплати мають перед бюджетом ДП ДГ "Реконструкція" (Михальчук М. М.) - близько півмільйона гривень за більш, як 5 років, і колгосп "Прометей" (Скорий М. В.).
Як позитивний приклад високої відповідальності перед майбутньою долею своїх працівників, в частині реального відображення заробітної плати, і перед громадою, в частині повноти розрахунків та найвищого рівня навантаження на 1 га землі у використанні по податках, треба відзначити ПСП  "Аграрник" та СТОВ "Схід" (Ігнатовський С. М.), СТОВ ім. Шевченка (Новіцький В. І.), СТОВ "Жовтневе" (Циганков Є. В.), СТОВ "Прогрес" (Кабанов С. В.), СТОВ "Калинівське" (Штанько В. К.), ПСП "Агровіта" (Одіяк А. М.), СТОВ "Соціалізм" (Бойченко В. В.). І за те, що район за 2009 рік по сфері "Державні фінанси" в обласному рейтингу соціально-економічного розвитку районів посів 2 місце і багато було зроблено в районі за рахунок бюджетних коштів, подяка в тому числі керівникам даних господарств.
Одним словом, як і передбачено земельним законодавством, усі, за винятком пільгових категорій населення, мають своєчасно і в повному обсязі платити за землю, якою користуються, а також розраховуватись по інших податках. Саме від цього залежатиме у великій мірі фінансова забезпеченість бюджетної сфери нашого району в цілому та кожної окремої селищної чи сільської ради у 2010 році.


В. Максименко,
заступник голови райдержадміністрації
(Газета "Народна трибуна", 11.03.2010 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар