четвер, 26 лютого 2009 р.

Такі складні життєві питання...

Нещодавно в приміщенні райдержадміністрації відбувся семінар-нарада із землевпорядниками району. Було розглянуто чимало важливих питань, які нині хвилюють як сільських голів, так і керівників агроформувань різних форм власності.

Заступник голови РДА А. В. Добровольський розповів про стан використання земельних ділянок, що були в постійному користуванні громадян, а в разі їх смерті повинні бути передані до земель запасу. Пізніше ця земельна ділянка може бути здана в оренду або ж, згідно з діючим законодавством, використана на інші цілі. Виступаючий вів мову і про невитребувані паї (земельні ділянки) громадян, які померли, і немає їх спадкоємців. Слід зробити аналіз використання таких земельних ділянок, і в разі потреби в судовому порядку порушувати питання щодо скасування права власності та повернення вказаних ділянок до комунальної власності. Потім вирішуватиметься питання передачі даної земельної частки (паю) в оренду. Таким чином збільшуватимуться надходження до місцевих бюджетів.

А. В. Добровольський звернув увагу на те, що, згідно з чинним законодавством, такі земельні ділянки можуть бути надані у власність тільки громадянам України. Іноземні громадяни можуть набути власності у разі оформлення спадщини, але протягом року дана земельна ділянка повинна бути відчужена в установленому порядку.

У зв’язку з тим, що із 13 січня 2009 року відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення" розширено перелік осіб, що належать до зайнятого населення, зокрема членів особистих селянських господарств, якщо робота у такому господарстві для них є основною, директор районного центру зайнятості С. М. Біленко, виступаючи перед землевпорядниками району, нагадав їм, що центр зайнятості запросив відповідні списки у сільрад. Але під час складання таких списків у працівників сільських рад виникло чимало запитань. Сергій Михайлович дав щодо цього відповідні роз’яснення. Посилаючись на ст. 1, 4, 8, 11 Закону України "Про особисте селянське господарство", він підкреслив, що перебування у сімейних чи родинних відносинах і спільність проживання є визначальними поняттями у віднесенні особи до членів особистого селянського господарства.

Щодо статті 8 цього Закону, то у центрі зайнятості чекають відповідного Порядку, затвердженого наказом Мінпраці, який повинен визначити, яка ж робота є основною: в особистому селянському господарстві, чи у відповідності із записом у трудовій книжці. С. М. Біленко зазначив, що центр зайнятості проводив відповідну реєстрацію таких громадян з 13 до 29 січня 2009 року, але допомогу з безробіття цим 35 особам буде виплачено лише після надходження згаданого Порядку.

Начальник Держкомзему у Казанківському районі І. М. Ільїн пояснив присутнім у залі, що поняття "особисте селянське господарство" і "особисте підсобне господарство", згідно з роз’ясненням Держкомзему від 25.04.2002 р. №14-4/2080, є тотожними.

Щодо тлумачення ст. 4 Закону України "Про особисте селянське господарство", що стосується обліку особистих селянських господарств, виступила начальник районного відділу статистики Т. Б. Копійка. Вона зазначила, що встановлено порядок первинного та статистичного обліку особистого селянського господарства, як господарської діяльності населення, а, починаючи з 2006 року, з метою інформаційного забезпечення органів виконавчої влади з питань ведення особистого селянського господарства в сільській місцевості, уведено державне статистичне спостереження за формою №6-сільрада. Тетяна Борисівна відзначила, що інструкцією з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах визначено, що в формі №1 у рядку 12 "Відмітка про ведення особистого селянського господарства", відповідно до статті 3 Закону для громадян-членів домогосподарства, яким, згідно з чинним законодавством, виділена земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства (до 1 січня 2002 року — для особистого підсобного господарства), записуються вид і дата документа, який встановлює право власності або право користування цією ділянкою. У рядку 13 форми №1 "Відмітка про припинення ведення особистого селянського господарства" проставляються дата та причина припинення ведення особистого селянського господарства. Начальник відділу статистики наголосила, що під час заповнення форм погосподарського обліку виникають проблеми із наявністю Державних актів на право власності на земельну ділянку, але для проведення відповідних записів можуть бути використані документи, на підставі яких видаються ці акти, а саме — рішення органу державної влади або органу місцевого самоврядування про надання певних земельних ділянок, договори купівлі-продажу, договори оренди.

Підсумовуючи розмову із зазначеного питання, директор РЦЗ С. М. Біленко попрохав землевпорядників 11 сільських рад, котрі ще не надали списки, завершити цю роботу у найкоротший термін, адже без цієї інформації центр зайнятості не може повноцінно виконувати свої повноваження.

Держподатінспектор сектору оподаткування фізичних осіб Казанківської ДПІ Т. І. Корж звернула увагу присутніх на необхідність своєчасної сплати податків на землю, а в разі нарахування штрафних санкцій — обов’язкову їх оплату. Тетяну Іванівну бентежить той факт, що наш район посідає одну з найнижчих сходинок серед інших по Миколаївщині, а тому слід це питання вирішувати без зволікань. Фахівець підкреслила, що такі штрафні санкції в жодному разі не списуються. Отже, якщо людина своєчасно не сплатила податки, їй все одно доведеться це зробити. В 2008 році добре спрацювали по збору штрафних санкцій лише 3 сільради — Новофедорівська, Дмитрівська і Володимирівська. Інші ж повинні оперативно виправити ситуацію з цього питання й надати відповідну інформацію в податкову інспекцію до кінця І кварталу. Вона також роз’яснила, як правильно складати договори про оренду землі, в які терміни повинні платити податки юридичні особи, приватні підприємці, громадяни. Податківець нагадала, що своєчасно перераховані до місцевого бюджету кошти допоможуть покращити стан тієї чи іншої територіальної громади.

Начальник управління агропромислового розвитку РДА В. В. Коніщук нагадав, що, згідно з Указом Президента України, продовжується робота щодо укладання додаткових договорів на збільшення орендної плати до 3%. Розмір орендної плати земель державної власності, які передані в оренду, також повинен бути переглянутий і становити не менше 3% від вартості земельної ділянки.

Начальник відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Казанківському районі В. О. Кудінов вів мову про розслідування та облік нещасних випадків. Він підкреслив, що розслідування проводяться у разі раптового погіршення стану здоров’я працівника або особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, одержання ними поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострого професійного та іншого отруєння, опіку, ураження електричним струмом, одержання інших ушкоджень внаслідок контакту з представниками тваринного світу, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше. Про кожен нещасний випадок потерпілий або робітник, що його виявив, інша особа-свідок провині негайно повідомити безпосередньо свого керівника чи іншу уповноважену особу підприємства. В. О. Кудінов зазначив, що керівник зобов’язаний організувати надання першої медичної допомоги, забезпечити у разі необхідності — доставку потерпілого до лікувально-профілактичного закладу. Він також повинен зберегти обстановку на робочому місце, де стався нещасний випадок, до прибуття комісії з розслідування.

Про нещасний випадок, який пов’язаний з виробництвом, адміністрація підприємства надає повідомлення до відділення ВДФССНВ в Казанківському районі у встановленій формі. В процесі розслідування нещасного випадку членами комісії, до складу якої обов’язково має входити представник фонду, складається акт розслідування Н-5, а якщо цей випадок пов’язаний з виробництвом, то оформляється акт Н-1. Вказані документи (акти) обов’язково надаються до відділення ВДФССНВ в Казанківському районі, де й проводиться призначення соціальних виплат потерпілій особі.

В. Погоріла

(Газета "Голос Казанківщини", 26.02.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар