четвер, 26 лютого 2009 р.

Щодо державної реєстрації договорів оренди земельних ділянок

Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" від 01.07.04 №1952-ІV (далі — Закон) регулює відносини, пов’язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості (частина перша статті 1 Закону).
Пунктом "д" частини першої статті 4 Закону зазначено, що обов’язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, а саме — право користування нерухомим майном строком більш як один рік.
На цей час Державного реєстру прав на землю та нерухоме майно не створено і реалізувати норми Закону фактично неможливо.
Разом з тим, статтею 18 Закону України "Про оренду землі" від 06.10.98 №161-ХІV зазначено, що договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.
Зазначена норма передбачає обов’язковість реєстрації неречового права відповідно до Закону, а саме правовстановлюючого документа (договору оренди землі).
Згідно з пунктом 3.2 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему від 04.05.99 №43, зареєстрованого в Мін’юсті 04.06.99 за №354/3647, державна реєстрація, зокрема, договорів оренди землі здійснюється структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України.
Відповідно до пункту 4.2 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему від 02.07.03 №174, зареєстрованого в Мін’юсті 25.07.03 за №641/7962, державна реєстрація державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації.
Враховуючи вищевикладене, на даний час державній реєстрації структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах підлягають договори оренди землі, укладені на будь-який строк.

(Газета "Голос Казанківщини", 26.02.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар