середа, 18 листопада 2009 р.

Сім природних чудес Миколаївщини

Обласна акція "7 природних чудес Миколаївщини" проводилася в рамках Загальнонаціональної акції "7 природних чудес України" за ініціативою народного депутата України Романа Забзалюка. Її мета — привернути увагу громадськості до унікальних об'єктів природи Миколаївської області, які можуть стати успішною візитівкою нашого краю та сприяти її збереженню.

1 жовтня за висновками експертних оцінок та інтернет-голосування визначено сім фіналістів конкурсу "7 природних чудес Миколаївщини": Петропавлівський та Актівський каньйони, Тилігульський лиман, Мігійський каньйон, Ольвійська хора, Трикратський ліс, заповідні урочища "Лабіринт" та "Василева пасіка", Регіональний ландшафтний парк "Приінгульський", Волижин ліс та Ягорлицька затока (Кінбурнська коса).

Сім фіналістів отримали дипломи та спеціальну відзнаку оргкомітету. За підсумками акції буде виданий туристичний довідник, підготовлені статті, теле- та радіопрограми, у яких буде надана інформація про всі об'єкти-переможці.

Волижин ліс — найбільший природний лісовий масив Кінбурнської коси, площа 203 га. Це рештки знаменитої Гілеї — країни лісів, яка існувала тут за описами старогрецького історика Геродота у V столітті до нашої ери. Велетенський дуб, який дивом уцілів на узбережжі Дніпро-Бузького лиману, є чи не найстарішим деревом на Миколаївщині — йому 600-700 років. Волижин ліс водить до складу Чорноморського біосферного заповідника.

Ягорлицька затока — знаходиться в північно-західній частині Чорного моря в межах Очаківського району Миколаївської області та Голопристанського району Херсонської області. Входить до складу РЛП "Кінбурнська коса" та Чорноморського біосферного заповідника.

Вона занесена до переліку водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення (Рамсарські угіддя), головним чином, як середовище існування водоплавних птахів, яких тут скупчується десятки тисяч особин.

Затока разом з чисельними островами та озерами (34 000 га) має виключне значення для збереження біорізноманіття, в тому числі рідкісних видів. Так, на островах Круглий та Довгий виявлене місце гніздування представника арктичної фауни — гаги звичайної, яка занесена в Червону книгу України. Угіддя Ягорлика є також важливим для нагулу багатьох видів риб.

Ольвійська хора — на узбережжі Дніпро-Бузького лиману в околицях Ольвії збереглися унікальні ділянки справжніх та пустельних степів з участю багатьох представників флори та фауни, які перебувають під охороною держави. Тут виявлені нові місцезростання пізньоцвіту ангарського, тюльпана Шренка та зморшка степового, занесених до Червоної книги України. Відзначено високу щільність глобально вразливого виду — сиворакші, яка гніздиться в берегових обривах лиману.

У складі літоральних угрупувань трапляються ендемічні та "червонокнижні" види рослин — морківниця прибережна та астрагал дніпровський. Кліфова зона та прилеглі акваторії лиману є важливим міграційним коридором для птахів, у тому числі таких рідкісних як гоголь, мартин каспійський, орлан-білохвіст, казарка червоновола, беркут, сапсан.

Древні береги, прорізані чисельними ярами та балками зберегли в цілому надзвичайно мальовничий вигляд та заслуговують на посилену охорону.

(Газета "Очаків", 20.11.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар