четвер, 17 вересня 2009 р.

Регіональні та місцеві ЗМІ побували на Всеукраїнській нараді у Тимошенко. Прем’єр-міністр заявила, що з цього тижня акти на землю будуть видавати за спрощеною системою — безкоштовно!

11 вересня під час наради з центральними та регіональними органами Держкомзему та Кадастру, на якій, окрім центральних, були присутні представники регіональних та місцевих ЗМІ, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що Уряд спростив систему видачі державних актів на землю.

За її словами, Уряд ухвалив низку відповідних постанов, відповідно до яких громадяни, звертаючись до місцевої ради (сільської, селищної або міської) з метою отримання акту на землю, мають надавати всього чотири документи: заяву та акт на володіння земельною ділянкою, копію паспорта та ідентифікаційного коду. При цьому прем’єр-міністр пояснила, що тридцятиденний відлік, необхідний для видачі акту на землю, починається саме з моменту реєстрації документів відповідною радою, а не після того, які місцеві ради передають ці документи Держкомзему. Крім того, видаватися акти будуть безкоштовно.

Мотивами для проведення відповідної реформи стали дані Держкомзему, згідно яких на приватизацію земельних ділянок в Україні мають право 15,5 млн громадян, з яких 12,4 млн вже приватизували свою землю. При цьому Юлія Тимошенко зауважила, що на сьогодні лише 6 млн громадян отримали акти землекористування. З 6,4 млн людей, яким ще не видано акти, майже 5 млн - це люди похилого віку, ветерани війни, більшість з яких проживає в сільській місцевості.

За 6 млн виданих актів землекористування сплачено майже 10 млрд грн. бюджетних коштів, а громадянами — на приватні послуги при складанні документів — витрачено понад 13 млрд грн. особистих коштів. "Я хочу від імені попередньої влади, яка вважає себе добрими господарями і мріє повернутися, вибачитися перед тими людьми, які отримали акти за космічними цінами та перед тими, які не отримали і не мають ні шансу, ні надії на їх отримання", - сказала прем’єр.

Аби відповідні служби могли виконати поставлене завдання, Уряд ухвалив рішення про збільшення кількості працівників Держкомзему та збільшив їм заробітну плату за перевищення тривалості робочого дня.

Також Юлія Тимошенко заявила, що особисто контролюватиме систему видачі громадянам актів на землю. "Сьогодні я публічно хочу сказати, що за втілення цієї програми в життя пунктом номер один відповідає прем’єр-міністр". Вона повідомила, що Уряд започатковує зведену систему даних щодо видачі земельних актів по кожній сільській, селищній та міській раді, а також по кожному регіональному відділенню Держкомзему, і Державного земельного кадастру. "Ми будемо мати дані про те, скільки людей мусять отримати акти, скільки людей подали заяви, скільки заяв передано в Держкомзем місцевою радою або сільською, або селищною, або міською. Потім — скільки видано актів і по яким актам порушений термін 30 днів на видачу такого акту на землекористування, кожен тиждень я особисто буду відслідковувати цю таблицю".

За словами Тимошенко, громадяни також зможуть звертатися зі скаргами на урядову телефонну лінію за номером 8-800-507-30-90, керівник якої особисто буде доповідати про всі дзвінки прем’єр-міністру.

Разом з тим, в ході реалізації планів Уряду, Тимошенко має наміри побороти так звану "земельну мафію", яка утворилася за довгі роки існування заплутаної системи видачі документів на землю. "Образливо знати, що сьогодні у свідомості людей складена дефініція, яка називається "земельна мафія". Ми змінимо це враження, змінимо відношення людей до влади", - запевнила прем’єр-міністр.

Не виключає високопосадовець і спроб саботувати видачу актів за спрощеною системою з боку посадовців протилежного політичного табору. "Я не виключаю саботаж, але в деяких областях, де керують біло-блакитні екзотичні партії, є повідомлення, що відмовляють, говорять: "Ми не будемо цим займатися, їдьте до Києва". - Так от, до Києва поїдуть не люди, а голови рад у відповідному супроводі", - сказала вона.

(Газета "Вісті Вознесенщини", 17.09.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар