пʼятниця, 4 вересня 2009 р.

Миколаївська область: регулювання земельних відносин, використання та охорони земель за 7 місяців 2009 року

Сьогодні на обласному радіо "Миколаїв" тривала майже півгодинна "гаряча лінія" за участю начальника Головного управління Держкомзему у Миколаївській області В. П. Янчука. Ця інформаційна програма була присвячена питанням виконання в Миколаївській області заходів стосовно регулювання земельних відносин, використання та охорони земель за 7 місяців 2009 року.

Учасниками радіопередачі було порушено широкий спектр різноманітних питань профільної сфери діяльності органів Держкомзему на Миколаївщині – і аспекти розвитку ринку земель, продажу земель, і проведення робіт з інвентаризації та грошової оцінки населених пунктів, і нюанси оформлення державних актів на право власності на земельні ділянки, і регулювання орендних відносин, і проблеми охорони земель, і багато інших.

Передовсім В. П. Янчуком були озвучені показники, що характеризують фінансово-економічне становище аграрної галузі, секторів землевпорядкування та землеустрою народногосподарського комплексу області. Вони засвідчили, що, незважаючи на в цілому непростий стан загальнодержавної економіки, спричинений світовою фінансовою кризою, відносини між суб’єктами земельних правовідносин продовжують розвиватися, і ця динаміка зберігається і в подальшому.

Так, з початку 2009 року підготовлено до продажу 74 земельні ділянки несільськогосподарського призначення, загальною площею понад 100 га і вартістю понад 23,5 млн грн. Продано з початку року 92 земельні ділянки на площі близько 130 га на загальну суму близько 31 млн грн.

З початку року фактично надійшло коштів від продажу земельних ділянок на суму понад 32 млн грн., з них до місцевих бюджетів близько 25 млн грн. Станом на 01.08.09 надходження коштів до Державного бюджету по Миколаївській області виконано на 387,6% при планових показниках у розмірі 1 млн 917 тис. 600 грн.
Під час проведеної 12 червня попередньої "гарячої лінії" на тему: "Продаж земельних ділянок або прав на них на земельних торгах (на аукціонах)" були наведені основні цифри щодо продажу земельної власності на конкурсних засадах.

В ході нинішнього радіоефіру Володимир Петрович доповнив ці цифри та суттєво розвинув самі тези щодо необхідності якнайповнішого застосування конкурентних процедур у ринкових відносинах земельної сфери. Було проведено аукціони у містах Миколаєві, Очакові, Вознесенському, Баштанському, Миколаївському та Первомайському районах. Напевне, іншим адміністративно-територіальним одиницям області варто переймати цей позитивний досвід, особливо зважаючи на фінансову віддачу подібних заходів: адже вартість проданих у районах лотів коливалася від 20 тис. грн. до 5 млн 354 тис. грн. – аж ніяк не зайвих для місцевих бюджетів. В буквальному сенсі, ці гроші лежали на землі і їх треба було просто підняти.

В області, продовжив В. П. Янчук, тривають роботи з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів - по Миколаївській області із загальної кількості 920 населених пунктів проведено нормативну грошову оцінку земель по 541 населеному пункту, що складає 58,8% від кількості населених пунктів (по Україні в цілому цей показник складає 84,7%).

Завершені або в стадії завершення роботи з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів в Березнегуватському, Врадіївському, Єланецькому, Жовтневому районах (роботи виконані на 100%), Вознесенському (95,74%), Миколаївському (96,15%), Снігурівському (95,08%) районах, у містах Вознесенськ, Миколаїв, Первомайськ, Южноукраїнськ (роботи виконані на 100%), підкреслив начальник Головного управління.

Гірші показники у Арбузинському, Баштанському, Братському, Очаківському та Первомайському районах – але потенціал є.

За межами населених пунктів роботи з нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення проведені на площі понад 23 тис. га, що складає понад 15% від їх загальної площі.

Загалом орієнтовна потреба в коштах на проведення робіт з нормативної грошової оцінки земель по області складає для 379 населених пунктів - близько 2,25 млн грн., для земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів - близько 6,7 млн грн.

Водночас, наголосив В. П. Янчук, однією з причин низького відсотка проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів та земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів є недостатнє фінансування цих робіт, зокрема із місцевих бюджетів.

Набагато кращими є справи у питанні видачі державних актів на право власності на землю. В області набули право на земельну частку (пай) 200 483 громадянина, з них фактично отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) 199 657 або 99,6%.

За станом на 20.07.09 196 509 громадян замінили сертифікати на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельну ділянку, що становить 98,4% від кількості отриманих громадянами сертифікатів.

Через об’єктивні причини не замінили сертифікати на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельні ділянки 3148 громадян, зауважив начальник Головного управління.

Він також зазначив, що на постійному контролі управлінь (відділів) Держкомзему у районах (містах) області знаходиться хід виконання Указу Президента України від 19.08.2008 №725/2008 "Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)", яким передбачено забезпечити внесення змін до договорів оренди земельних ділянок (паїв) в частині розмірів орендної плати не менше 3 відсотків від вартості земельної ділянки, частки (паю).

Ці заходи, наголосив Володимир Петрович, реалізуються у тісному співробітництві органів Держкомзему, Миколаївської облдержадміністрації та районних державних адміністрацій. Як результат - за станом на 01.08.2009 із загальної кількості 147 866 договорів оренди земельних ділянок, земельних часток (паїв) укладено 139 729 договорів оренди та додаткових угод щодо збільшення розміру орендної ставки не менше 3 відсотків вартості земельної ділянки (94,5%), з яких зареєстровано 27 792 (18,8%).

За словами В. П. Янчука, важливим аспектом розвитку земельної сфери Миколаївщини було і залишається здійснення охорони земель. За станом на 01.08.2009 на рахунках Миколаївської обласної ради та місцевих рад знаходяться коштів, що надійшли у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва у сумі понад 13,3 млн грн., з них на рахунках обласної ради – близько 1,2 млн грн., районних рад – близько 1,8 млн грн., місцевих рад - близько 10,4 млн грн.

За станом на 01.08.2009 заборгованість юридичних та фізичних осіб з оплати відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва складає понад 717 тис. грн. Інформація про заборгованість надається щомісячно до обласної природоохоронної прокуратури для вжиття нею відповідних заходів прокурорського реагування.

Наостанок радіоефіру, підбиваючи підсумки програми, В. П. Янчук кілька слів сказав про активізацію співробітництва органів системи Держкомзему з мас-медіа та громадськістю. Вже традиційними стали щоквартальні "гарячі лінії" представників Головного управління Держкомзему у Миколаївській області на радіоканалі "Миколаїв". У березні 2009 року створено офіційний Інтернет-сайт веб-порталу Головного управління (http://www.zemres.co.cc/), триває співробітництво з іншими Інтернет-ресурсами. У місцевій пресі ведеться низка тематичних рубрик, сторінок. Керівниками головуправління проведено понад 40 особистих прийомів громадян з земельних питань, забезпечено регулярну участь у виїзних особистих прийомах громадян, що проводяться головою облдержадміністрації та головою обласної ради.

Немає коментарів:

Дописати коментар