пʼятниця, 12 червня 2009 р.

"Гаряча лінія" щодо продажу земельних ділянок або прав на них на земельних торгах у Миколаївській області

12 червня представники Головного управління Держкомзему у Миколаївській області провели півгодинну "гарячу лінію" на радіоканалі "Миколаїв", присвячену питанням продажу земельних ділянок або прав на них на земельних торгах (аукціонах).

На початку ефіру радіослухачів було ознайомлено з основними положеннями нормативно-правових і законодавчих актів, які регламентують функціонування ринку землі в Україні, проінформовано про хід та процедуру здійснення торгів, наголошено на обмеженнях щодо купівлі-продажу або оренди окремих видів земельних ділянок та щодо участі у аукціонах певних категорій фізичних та юридичних осіб.

Учасники радіопрограми також окреслили базові поняття процесу продажу землі, розповіли про документи, передбачені процесом земельних торгів, розтлумачили хід їх оформлення. Окремо відзначено роль подібних заходів у запобіганні корупційним проявам та забезпеченні прозорості ринку землі, стимулюванні ефективного землекористування на засадах ринкової економіки, сприянні залученню інвестицій у розвиток територій, організації нових робочих місць, збільшенні надходжень коштів до бюджетів різних рівнів.

Так, протягом 2008 року на Миколаївщині проведено 4 аукціони, на яких продано право оренди 5 земельних ділянок загальною площею 232,569 га сумарною вартістю 275,709 тис. грн., а також об’єкт державної власності разом з земельною ділянкою площею 0,5357 га за 472,857 тис. грн. А вже за І півріччя 2009 року проведено 4 аукціони, на яких продано 3 об’єкти державної власності разом із земельними ділянками загальною площею 52,858 га сумарною вартістю 8040,406 тис. грн., а також права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 231,78 га за 179,871 тис. грн., що дозволяє казати про значний потенціал земельного ринку області у питанні земельних торгів (аукціонів).

Протягом цієї півгодинної програми до студії надійшло 5 телефонних дзвінків з різноманітними питаннями від громадян, що стосувалися всього спектру розглянутої тематики — переважно процедурного та прикладного характеру, щодо розгляду конкретних ситуацій і проблем населення у сфері земельних відносин. Всі питання було ретельно розглянуто, надано кваліфіковані відповіді фахівців Головного управління.

Немає коментарів:

Дописати коментар