субота, 6 червня 2009 р.

Запитуйте — відповідаємо

Питання: Чи мають право громадяни передавати в оренду земельні ділянки, які є у власності для ведення особистого селянського господарства?

Відповідь: Статтею 41 Конституції України встановлено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Згідно ст. 7 Закону України "Про особисте селянське господарство" члени особистого селянського господарства мають право укладати особисто або через уповноважену особу будь-які угоди, що не суперечать законодавству.

Об’єктами оренди, згідно, ст. 3 Закону України "Про оренду землі" є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальної та державної власності. Ст. 4 цього Закону встановлено, що орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи. У відповідності зі ст. 19 Земельного кодексу України головним критерієм класифікації земель є їх основне цільове призначення, що впливає на зміст права і обов’язків суб’єктів земельних правовідносин.

Згідно статті 22 цього Кодексу земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть надаватися громадянам для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва, сільськогосподарським підприємствам — для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Тобто, передача в оренду земельних ділянок, наданих у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства, юридичним особам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва провадиться в межах однієї категорії земель без зміни їх цільового призначення, оскільки зміна відбувається лише тільки при віднесенні земель до тієї чи іншої категорії земель.

З огляду на вищенаведене, громадяни, у власності яких є земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, можуть надавати їх в оренду юридичним особам, зміни цільового призначення земель, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Л. А. Дмитренко
начальник відділу Держкомзему у Веселинівському районі Миколаївської області

(Газета "Зоря", 06.06.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар