субота, 21 лютого 2009 р.

Земля теж свою ціну має...

Останнім часом у місті виникло чимало усіляких суджень та чуток стосовно введення в дію з першого січня поточного року затвердженої нормативної грошової оцінки земель. Дехто обурюється, мовляв, на якій підставі ось такі щорічні новації, чому без розгляду цього питання на громадських слуханнях?.. Внести ясність у суть проблеми ми попросили начальника управління Держкомзему у місті Первомайську Івана Люткевича.

- Перш за все хочу підкреслити, - сказав Іван Григорович, - що торік підвищення нормативної грошової оцінки землі у місті не було, за винятком коефіцієнта індексації 1,028. Розрахункова орендна плата, податок на землю обчислювалися відповідно до чинного законодавства. Відповідно до прийнятого державного бюджету на 2008 рік було передбачено, що мінімально застосовуваний коефіцієнт при розрахунку орендної плати має бути не менше трьох і не більше 12 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. У Первомайську на той час діяли коефіцієнти, затверджені міською радою. Коефіцієнти, які були менше 3, були переглянуті відповідно до договору, а все решта — згідно із затвердженим порядком розрахунку орендної плати безпосередньо у місті, яким передбачалися коефіцієнти 3 і більше, не переглядалися. Наприклад, якщо це землі, зайняті під магазин, то коефіцієнт нормативної грошової оцінки застосовувався 2,5 відсотка. Але законом "Про бюджет України на 2008 рік" передбачалося підвищення цього нормативу не менше, ніж на 3%, що й було виконано органами місцевого самоврядування і податковою адміністрацією щодо перерахунку орендної плати за землю, тільки на різницю між коефіцієнтами 2,5 і 3 відсотки.

Що стосується прийнятої у місті нормативної грошової оцінки землі на 2009 рік, то ця робота також проводилася відповідно до вимог законодавства. По-перше, з цього напрямку є затверджена програма розвитку земельних відносин, є листи обласної державної адміністрації та вимоги законодавства переглянути ті грошові оцінки, які було прийнято по старих грошових розрахунках вартості будівництва і відновлення вартості забудови у населених пунктах. Так що говорити про якусь незапрограмовану надзаконну діяльність органів місцевого самоврядування було б неправильно і несправедливо.

Але повернімося до законодавства. Згідно з вищезгаданим Законом України "Про плату за землю" (ст. 2) "використання землі в Україні" платне. А згідно зі ст. 7 цього ж закону, нарахування податку на землю та розрахунок орендної плати за землю відбувається відповідно до нормативної грошової оцінки землі. Проведення нормативної грошової оцінки регулюється спеціальним Законом України "Про оцінку земель".

Слід зауважити, що нормативно-грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при обміні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок, розрахунку орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Відповідно до цього Закону також визначено, що нормативно-грошова оцінка для земель сільськогосподарського призначення переглядається раз у 5-7 років, для земель несільськогосподарського призначення — раз у 7-10 років.

Хочу наголосити, що нормативно-грошова оцінка у Первомайську була затверджена у березні 2001 р. Відповідно до Програми розвитку земельних відносин, був передбачений перегляд (коригування) даної грошової оцінки. У 2007 році бюджетом міста на 2008 рік було передбачено витрати на дані роботи у розмірі 99 тис. 366 грн. Згідно з договором, укладеним з Київським інститутом "Діпромісто", який є провідним у напрямку розробки нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, у 2008 році було проведено розрахунок нової нормативно-грошової оцінки. Це — науково-практична праця, яка містить текстову частину та додатки графічних матеріалів, тобто зонування території із зазначенням відповідних коефіцієнтів. Зауважу, що таку роботу можуть виконувати лише ліцензовані організації, якою і є вищезгаданий інститут. І дана нормативно-грошова оцінка пройшла, відповідно до закону, державну землевпорядну експертизу в Державному комітеті земельних ресурсів. Висновки позитивні.

Висновок державної експертизи землевпорядної документації підписаний 19 грудня 2008 року за №1475/08. Словом, усе в даному випадку було зроблено згідно з Законом України "Про оцінку земель". І це питання не передбачене для обговорення на громадських слуханнях. А стосовно того, що розмір базової вартості землі змінився, то це дійсно так. У 2001 році навіть на ремонт дороги чи мосту була одна відновлювальна вартість, а сьогодні зовсім інша. Зараз же в умовах загальнодержавної економічної кризи у кожного, у тому числі й у підприємців, виникло безліч усіляких непередбачених проблем. Тому цілком можна зрозуміти їх невдоволення, у тому числі й новою нормативно-грошовою оцінкою землі і безпосередньо її базовою вартістю.

Але змінюються ціни на об’єкти, які побудовані на землі, і тому змінюється грошова оцінка землі. Візьмімо для прикладу вартість однокімнатної квартири у 2001 році (скажімо, на "Фрегаті"), яка коштувала 800 доларів США. Сьогодні без ремонту — від 10 тис. доларів. Причому, якщо брати в еквіваленті гривневому, то нинішні 10 тис. доларів це значно більше, ніж 15 тисяч у тій же валюті рік тому. Ось та вартість, яка є сьогодні. Відповідно також змінилася відновлювальна вартість міських комунікацій, а це все мало вплив на проведення розрахунків фахівцями інституту на визначення базової вартості землі.

І насамкінець. Базова вартість землі дійсно збільшилася у 2,5 разу. Але це - середня ціна по місту. Конкретна оцінка 1 кв. м земельної ділянки підраховується по зонах, по локальних коефіцієнтах і складається з факторів, які включають в себе функціональне призначення ділянки. Тобто, у кожному окремому випадку це буде різна ціна, сформована з урахуванням усіх зазначених аспектів.

Якщо взяти для прикладу конкретний розмір орендної плати за землю за рік за 1 кв. м на центральному ринку, то до нового року вона дорівнювала близько 6 грн., а по новому розрахунку вона буде орієнтовно 16-18 грн. за 1 кв. м, повторюю, за рік. Якщо взяти загальні витрати на організацію торгового місця, то витрати на орендну плату 1 кв. м землі незначні і складуть 1 грн. 50 коп. в місяць максимально.

Людмила Мартинова

(Газета "Вісник Первомайська", 21.02.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар