субота, 17 липня 2010 р.

Зміни в оплаті за орендовану землю

На виконання Указу Президента України від 19 серпня 2008 року №725/2008 "Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок, часток (паїв)" та доручення голови облдержадміністрації, відділ Держкомзему у Снігурівському районі Миколаївської області продовжує роботу по укладанню договорів оренди та додаткових угод на земельні ділянки, земельних часток (паїв), перевіряючи кожний договір відповідності чинному законодавству. При цьому реєструються договори, де розмір орендної плати не менше 3 відсотків від вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) та здійснюється їх державна реєстрація в Снігурівському реєстраційному відділі Миколаївській регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру".
У зв’язку зі змінами в земельному законодавстві, райдержадміністрацією переглянуто розмір орендної плати за оренду земель державної власності та за оренду невитребуваних земельних часток (паїв) в сторону збільшення розмірів орендної плати. Більшість орендарів, незважаючи на важкий фінансовий стан, поставились з розумінням і підписали угоди про зміни орендної плати. Землекористувачі, які не мають можливості здійснювати господарську діяльність по запропонованих умовах, звернулись до райдержадміністрації з пропозицією розірвання договорів оренди після збирання врожаю. Ці земельні ділянки будуть передані іншим землекористувачам для більш ефективного використання. В межах Афанасіївської, Горохівської та Олександрівської сільських рад землекористувачі, які зацікавленні в подальшій оренді землі повинні звернутися у відповідні органи місцевої влади або відділ Держкомзему.
Також райдержадміністрація ініцюювала дострокове розірвання договорів оренди в судовому порядку в межах Першотравневої сільської ради на площу понад 1 тис. га за несвоєчасну сплату орендної плати, після чого земля також буде передана для ефективного використання.
В нашому районі укладено 11 тис. 470 договорів оренди земельних ділянок, земельних часток (паїв), в тому числі 10 тис. 522 договори з розміром орендної плати 3% від грошової оцінки, але зареєстровано тільки 7 тис. договорів. Укладений договір набуває чинності з моменту її підписання та державної реєстрації. Це стосується і додаткових угод. Зміна договору оренди вчиняться в письмовій формі та підлягає державній реєстрації шляхом внесення відповідних даних до державного реєстру земель (книги реєстрації договорів оренди землі до Поземельної книги) і АС ДЗК (автоматизована система державного земельного кадастру). Додаткові угоди про внесення змін до договорів оренди землі (в тому числі про збільшення розміру орендної плати) також підлягають державній реєстрації у тому ж порядку, що і договори оренди землі. В цьому випадку до Центру ДЗК надаються копія договору оренди землі, в який вносяться зміни та три примірники самої угоди про внесення змін до договору.
Голова облдержадміністрації, з метою завершення коригування та реєстрації договорів оренди земельних ділянок (паїв) в частині збільшення орендної плати не менше 3% від нормативної грошової оцінки, доручив зменшити розміри платних послуг, які надаються Центром ДЗК під час реєстрації.
З метою завершення виконання Указу Президента України необхідно прискорити переукладання договорів оренди земельних ділянок (паїв) з розміром орендної плати 3% від нормативної грошової оцінки землі. Землевласники та землекористувачі, яким необхідна більш детальна консультація, слід звертатися в відділ Держкомзему за адресою: м. Снігурівка, вул. Суворова, 15/4 (ІІ поверх), понеділок, середа, четвер, п’ятниця. Тел. 3-26-72.


(Газета "Вісті Снігурівщини", 17.07.2010 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар