неділя, 27 червня 2010 р.

Стан проведення інвентаризації земель населених пунктів та земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів

В умовах сучасних ринкових перетворень в Україні, зокрема, процесів безоплатної приватизації основної кількості земель житлової забудови, земель сільськогосподарського призначення, розвитку ринку земель, запровадження інституту іпотеки землі, актуальним є питання щодо забезпечення органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств і організацій, а також громадян достовірними даними про земельні ділянки. Такими даними на сьогодні можуть слугувати матеріали з інвентаризації земель та встановлення меж населених пунктів області.
Інвентаризація земель є базовою основою для проведення нормативної грошової оцінки земель, ведення державного земельного кадастру, першим кроком виконання робіт із розмежування земель державної та комунальної власності.
Основні завдання проведення інвентаризації земель населених пунктів:
- виявлення всіх землекористувачів, власників землі із встановленням меж їх ділянок;
- виявлення земельних ділянок, що не використовуються або використовуються нераціонально, не за цільовим призначенням;
- встановлення фактичних меж землекористувань, проектних та фактичних меж районів (у містах), а також окружних меж населених пунктів і закріплення їх на місцевості відповідними межовими знаками.
За станом на 22.06.2010 року в Миколаївській області проінвентаризовано 99,9 тис. га земель населених пунктів (68,7%) і 129,4 тис. га земель за межами населених пунктів (83,1%).
Орієнтовна потреба в коштах з урахуванням виконання топографо-геодезичних робіт на проведення робіт з інвентаризації земель населених пунктів складає близько 28,0 млн грн.; земель за межами населених пунктів - близько 16,0 млн грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар