четвер, 20 травня 2010 р.

Перерахунок нормативної грошової оцінки земель дозволить наповнити місцевий бюджет

Відповідно до Конституції України земля — національне багатство і повинна перебувати під особливою охороною держави. За умов становлення ринкової економіки вирішення проблем справляння плати за землю стає особливо актуальним. Справляння цієї плати тісно пов'язане з обліком земельних ділянок, повнота і правильність ведення якого залежить від органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та землевпорядних органів. Тому необхідне проведення інвентаризації земель і розрахунок нормативної грошової оцінки населених пунктів.
Метою інвентаризації земель населених пунктів є створення інформаційної бази для ведення державного земельного кадастру, регулювання земельних відносин, раціонального використання і охорони земельних ресурсів, оподаткування.
Інвентаризація земель населених пунктів проводиться задля:
* визначення кількісного складу земель;
* отримання даних для виготовлення технічної документації з оформлення документів, що посвідчують право власності або право користування земельними ділянками, які раніше були надані юридичним і фізичним особам;
* одержання достовірної інформації для вирішення питань щодо припинення права користування земельними ділянками, які використовуються не за цільовим призначенням, з порушенням земельного законодавства і встановлених вимог або ж нераціонально;
* з'ясування розбіжності місцеположення, форми або розміру ділянки, яка фактично знаходиться у користуванні, й ділянки, наданої у користування раніше;
* аналізу фактичного використання земельних ресурсів;
* одержання інших даних, необхідних для ведення державного земельного кадастру;
* надання інформації для обчислення земельного податку та орендної плати.
Нормативна грошова оцінка земель використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при обміні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, втрат сільськогосподарського й лісогосподарського виробництва, а також під час розробки показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання й охорони земель.
Інформаційною базою для нормативної грошової оцінки земель населених пунктів є їхні генеральні плани та проекти планування і забудови населених пунктів, матеріали економічної оцінки території, інвентаризації земель населених пунктів, їх проекти забудови та розподілу території, місцеві правила забудови.
Відповідно до ст. 18 Закону України "Про оцінку земель" нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення, проводиться не рідше одного разу на 5-7 років.
Зважаючи на те, що нормативна грошова оцінка земель населених пунктів Новоодеського району проводилася ще в 1999-ому, а в місті Нова Одеса — у 2000 році, та враховуючи зміну методики розрахунку нормативної грошової оцінки, доцільно провести перерахунок грошової оцінки земель населених пунктів району. Це суттєво, на 25-30 відсотків, вплине на збільшення надходжень від оподаткування та орендної плати до бюджету.


М. Попова


(Газета "Промінь", 20.05.2010 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар