субота, 22 травня 2010 р.

Послуги ДЗК — платні?

Згідно з п. 2, 3 статті 125 Земельного кодексу України право на оренду земельної ділянки виникає після укладання договору оренди і його державної реєстрації, тож приступати до використання земельної ділянки, до встановлення її меж в натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї та державної реєстрації, забороняється, а згідно статті 126 Земельного кодексу України право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.
Згідно з наказом Держкомзему від 02.07.2003 №174 адміністратором державної реєстрації земель є Центр державного земельного кадастру. Реєстрація договорів оренди землі здійснюється у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі (розділ 4 — записи державної реєстрації договорів оренди землі) по відповідному району.
Вартість послуг (без ПДВ), що надаються Центром ДЗК при веденні державного реєстру земель, складає:
1. За реєстрацію договору (або зміни до договору) оренди (суборенди) землі у разі наявності відомостей про земельну ділянку (або договір оренди землі) в базі даних автоматизованої системи державного земельного кадастру (далі — АС ДЗК) та відсутності необхідності виконання землевпорядних робіт:
а) для фізичних осіб (крім суб'єктів підприємницької діяльності) — від 20 до 40 грн.;
б) для юридичних осіб та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності — від 115 до 135 грн.
2. За реєстрацію договору (або змін до договору) оренди (суборенди) землі у разі відсутності відомостей про земельну ділянку (або договір оренди землі) в базі даних АС ДЗК та/або необхідності виконання землевпорядних робіт:
а) для фізичних осіб (крім суб'єктів підприємницької діяльності) — від 30 до 60 грн.;
б) для юридичних осіб та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності — від 140 до 180 грн.
Вказана вартість послуг збільшується, але вже за договірними розцінками, якщо реєстрація пов'язана з перевіркою, обробкою та внесенням відомостей понад 20 координат точок.
Крім того, громадянам і юридичним особам Центром ДЗК надаються також і інші послуги на платній основі: витяги з державного реєстру земель, довідки про правовий статус земельних ділянок тощо.
Перед здійсненням державної реєстрації договорів оренди послуг на платній основі надаються також і відділом Держкомзему. Такі послуги пов'язані з перевіркою договорів та наданням висновків про можливість їх державної реєстрації.


Тетяна Лисенко


(Газета "Голос Баштанщини", 22.05.2010 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар