понеділок, 3 травня 2010 р.

Сплата земельного податку за земельну ділянку, на якій розташовано будівлю, що перебуває у спільній власності кількох громадян

Згідно зі ст. 377 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. №435-ІV (зі змінами та доповненнями) до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розташовані, без зміни її цільового призначення у розмірах, встановлених договором.
Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначено, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування.
При переході права власності на будівлю або споруду до кількох осіб право на земельну ділянку визначається пропорційно часткам осіб у вартості будівлі та споруди, якщо інше не передбачено у договорі відчуження будівлі або споруди (п. 4 ст. 120 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. №2786-ІІІ (зі змінами та доповненнями, за текстом — Земельний кодекс).
Приступати до використання земельної ділянки, в тому числі на умовах оренди, до встановлення меж цієї ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує право власності або право користування землею, забороняється.
Такими документами згідно зі ст. 126 Земельного кодексу, є Державний акт на право власності на земельну ділянку та Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою. Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.
Статтею 14 Закону України "Про плату за землю" від 03.07.92 р. №2535-ХІІ (зі змінами та доповненнями) визначено, що за земельну ділянку, на якій розташовано будівлю, що перебуває у користуванні кількох юридичних осіб або громадян, земельний податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні.
За земельну ділянку, на якій розташовано будівлю, що перебуває у спільній власності кількох юридичних осіб або громадян, земельний податок нараховується кожному з них пропорційно їх частці у власності на будівлю.
Згідно зі ст. 23 Закону №2535-ХІІ грошова оцінка земельної ділянки проводиться Державним комітетом України із земельних ресурсів за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.
Грошова оцінка земельної ділянки щороку станом на 1 січня уточнюється на коефіцієнт індексації, порядок проведення якої затверджується Кабінетом Міністрів України.
Враховуючи вищезазначене, за земельну ділянку, на якій розташовано будівлю, що перебуває у спільній власності кількох громадян, земельний податок нараховується кожному з них пропорційно їх частці у власності на будівлю.


(За матеріалами газети "Реклама на село")

Немає коментарів:

Дописати коментар