четвер, 15 квітня 2010 р.

Якщо будинок придбано на неприватизованій ділянці, приймайте рішення про її передачу новому власнику і на розробку техдокументації

Відповідно до статті 118 Земельного кодексу України, якщо земельна ділянка вже перебуває у користуванні громадян, то безоплатна передача її у приватну власність відбувається за заявою користувача на підставі технічної документації. У цьому випадку міська, селищна, сільська ради за місцезнаходженням земельної ділянки приймають рішення про приватизацію земельних ділянок у місячний строк з дати надходження заяви на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки. Такими матеріалами та документами можуть бути: земельно-кадастрова документація, державний акт на право постійного користування земельною ділянкою тощо. Збір документів та матеріалів, якими обґрунтовується розмір земельної ділянки, покладається на громадянина, зацікавленого у передачі йому у власність відповідної земельної ділянки.
Стосовно питання про право на земельну ділянку під придбаним будинком, то відповідно до абзацу 2 пункту 1 Перехідних положень Земельного кодексу України рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.
Тобто, якщо попередньому власнику надавалося рішення про передачу у власність земельних ділянок відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", то за попереднім рішенням право власності уже виникло.
Статтею 120 Земельного кодексу України встановлено, що до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначено, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.
У випадку, якщо попередньому власнику будинку земельна ділянка передавалася за процедурою, передбаченою чинним ЗК України, і державний акт виготовлений не був, то право власності на земельну ділянку не виникло. Отже, новому власнику будинку потрібно звернутися до сільської ради про оформлення права власності на земельну ділянку.


Н. В. Безкровна, заступник начальника відділу Держкомзему у Вознесенському районі


(Газета "Вісті Вознесенщини", 15.04.2010 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар