неділя, 20 грудня 2009 р.

Завершення оформлення державних актів на право власності на земельну ділянку власникам сертифікатів на право на земельну частку (пай) по Миколаївській області

В області набули право на земельну частку (пай) 200 483 громадянина, з яких фактично отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) 199 658 або 99,6%.

За станом на 20.12.09 в області 196 611 громадян замінили сертифікати на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельну ділянку, що становить 98,5% від кількості отриманих громадянами сертифікатів.

Наразі в області лишаються не задіяними в роботу 3047 сертифікатів, або 1,5% від загальної кількості (199 658) отриманих в області сертифікатів.

Причинами затримки видачі державних актів взамін сертифікатів є: нотаріально не переоформлено право на спадщину (встановлюється спадщина), місцезнаходження власників сертифікатів невідомо, знаходяться на розгляді в суді, невідомі спадкоємці тощо.

Негативно впливає на цей процес і ситуація, коли власники та спадкоємці сертифікатів на право на земельну частку (пай) не бажають отримувати державні акти на земельну частку (пай), оскільки отримання державного акта на право власності на земельну ділянку впливає на розмір соціальної допомоги.

Відділами Держкомзему в районах області складені реєстри власників сертифікатів, які за об’єктивними причинами не замінили сертифікати на державні акти. Вживаються всі можливі заходи щодо досягнення максимальної кількості укладання громадянами договорів на виконання робіт по заміні сертифікатів на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельну ділянку.

Як свідчить практика, саме пункт 17 Перехідних положень Земельного Кодексу України дає можливість громадянам не поспішати із прийняттям власного рішення щодо документального посвідчення права на земельну частку (пай), згідно з яким отримані громадянами сертифікати на право на земельну частку (пай) вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості), також вони є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Немає коментарів:

Дописати коментар