субота, 28 листопада 2009 р.

Чому проходить зменшення розміру земельної частки (паю) при виділенні земельної ділянки в натурі (на місцевості)?

Згідно з Указом Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10 листопада 1994 року №666/94 при розпаюванні колективних сільськогосподарських підприємств кожному члену підприємства видавався сертифікат на право власності на земельну частку (пай) із зазначенням у ньому розміру частки (паю) в умовних кадастрових гектарах, а також у вартісному вигляді.

Вартість земельної частки (паю) визначалася виходячи з грошової оцінки переданих у колективну власність сільськогосподарських угідь, в основі якої, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про Методику грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів" від 23 березня 1995 року №213 закладено шкалу грошової оцінки агровиробничих груп ґрунтів.

Тобто, при виділенні земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості) у фізичних гектарах на більш родючих землях площа земельної ділянки буде меншою, ніж при виділенні такої ділянки на менш родючих землях.

Також, згідно із статтею 7 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", у разі необхідності в проектах землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) здійснюється перерахунок розміру в умовних кадастрових гектарах та вартості земельної частки (паю).

Із площі земельних ділянок, що підлягають розподілу, виключаються: деградовані, малопродуктивні, а також техногенно забруднені сільськогосподарські угіддя, що підлягають консервації; заболочені землі; інші землі, які недоцільно використовувати для сільськогосподарських потреб.

Проект землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) розробляється державними та іншими землевпорядними організаціями, які отримали в установленому законом порядку ліцензії на проведення землевпорядних робіт.

Відділ Держкомзему у Єланецькому районі Миколаївської області

Немає коментарів:

Дописати коментар