субота, 21 листопада 2009 р.

Землю отримають всі. Але не відразу

Як отримати державний акт, що підтверджує право власності на свою присадибну або садову ділянку? Як довго видача таких актів залишатиметься безкоштовною? Які документи для цього потрібно надати? До яких органів влади треба звертатися? Як показує практика, сьогодні ці питання дуже актуальні серед багатьох жителів Миколаївської області, особливо сільських регіонів.

Останніми роками дедалі більше людей стають власниками земельних ділянок.

Хтось ці ділянки купує, хтось отримує у спадщину, але значна частина наших громадян приватизує ту землю, яка була в їхньому користуванні. Цей процес тривав всі роки української незалежності. Однак щасливими власниками держакта на землю досі ставали, як правило, люди зі статками. Адже отримання цього документа коштувало господареві присадибної або садової ділянки від кількох сотень до кількох тисяч гривень. І далеко не всі, особливо якщо говорити про пенсіонерів, мають можливість викласти ці гроші за документи на ту землю, яку вони обробляли роками, а в багатьох випадках і десятиліттями.

Але останніми місяцями всі ми стали свідками нової хвилі земельного буму.

Причина - в постанові Кабінету Міністрів від 5 серпня 2009 року №844.

Цим документом передбачається безкоштовна видача державних актів на право власності на земельні ділянки. Якщо бути точним, то вона буде далеко не безкоштовною, тільки оплачувати її буде не громадянин, а державний бюджет.

Сьогодні завдання для громадян максимально спрощені. Для того, щоб отримати державний акт на право власності на свою земельну ділянку від господаря ділянки потрібно надати наступний пакет документів: копії паспорта, ідентифікаційного коду та рішення сільради про передачу цієї ділянки йому у власність. Якщо такого рішення немає, то громадянинові, який отримав землю в користування, необхідно також подати заяву про передачу цієї ділянки у власність. І в цьому випадку від вас буде потрібна ще й довідка з Державного земельного кадастру про те, що ви ще не маєте приватизованої ділянки землі.

Якщо мова йде про присадибні ділянки, то громадяни повинні звертатися до сільради, якщо про садівницькі ділянки за межами населених пунктів, то до відповідних райдержадміністрацій. До цих органів влади сьогодні передані копії всіх необхідних архівних документів.

Щоб краще зрозуміти, як зараз ідуть справи з приватизацією землі і видачею відповідних документів на Миколаївщині, звернемося до передісторії. У 1992 році був прийнятий відповідний декрет Кабміну, який передбачав, що протягом 1993 року всі земельні ділянки, що перебувають у користуванні громадян, будуть приватизовані. Цей процес просувався дуже повільно через підвищувану з року в рік вартість держакту та бюрократичну тяганину при оформленні документів. Тому дію цього декрету неодноразово продовжували. За словами начальника Головного управління Держкомзему у Миколаївській області Володимира Янчука, за час дії цього декрету в Миколаївській області було визначено кількість громадян, які мають право на приватизацію земельних ділянок. Їх виявилося майже 350 тисяч.

За ці роки майже 280 тисяч з них подали заяви на приватизацію своїх ділянок, по яких місцеві органи самоврядування прийняли відповідні рішення, і до початку дії постанови №844 в Миколаївській області з 280 тисяч громадян, які подали заяви, майже 230 тисяч отримали свої держакти на право власності на земельні ділянки.

Таким чином, за інформацією Головного управління Держкомзему у Миколаївській області, без держактів на землю залишилося близько 120 тисяч громадян, документація по яких і становить той обсяг робіт, що потрібно виконати відповідно до Постанови Кабміну №844. На ці цілі з держбюджету для Миколаївської області виділено 7 мільйонів 135 тисяч гривень. Причому, початково цю суму необхідно було освоїти до кінця 2009 року. Спочатку на виготовлення одного держакта передбачалося 56,6 грн., але вже 21 жовтня в постанові Кабмін №1112 ця сума зросла до 153 грн. Але найголовніше те, що цією ж постановою продовжено і термін видачі громадянам безкоштовних держактів на землю. Хто не отримав їх у цьому році, зможе це зробити в 2010. Причини перенесення термінів зрозумілі: зараз кінець осені, сезон польових землевпорядних робіт закінчується. Зменшився світловий день, холод, дощ, розмокла земля та інші труднощі. Не кажучи вже про епідемію грипу. Взагалі сезон польових робіт у сфері землеустрою починається 15 квітня і повинен був закінчитися ще 15 жовтня. Але, тим не менше, сезон продовжили, і люди зараз працюють.

Ще до 1 вересня для області була визначена потреба в трудових ресурсах для роботи "в полі", вона склала 490 осіб, при тому, що на той момент у всіх землевпорядних організаціях області не було й 50. Щоб укомплектувати польові бригади, довелося залучати і студентів профільних вишів, і людей, що перебувають на обліку в службі зайнятості.

Для них були організовані спеціальні двотижневі курси, тоді як в технікумі навчальна програма розрахована на 4 роки. На сьогоднішній день у полі працюють 175 бригад, що налічують 500 осіб.

Кількість польових бригад в нашій області найбільша по Україні, і, отже, Миколаївщина лідирує за виконанням польових робіт. На сьогоднішній день вже проведено обміри 21 тисячі земельних ділянок. Що стосується темпів видачі держактів на землю, то вони якраз відносно невеликі. Але, на думку Володимира Янчука, зараз і не час їх видавати. Стратегія Головного управління полягає в тому, що доки погода дозволяє, потрібно виконати максимальну кількість робіт в полі. А видавати акти можна буде й тоді, коли підуть дощі з мокрим снігом або вдарять морози. Тоді настане час для камеральних робіт - так у сфері землеустрою називаються роботи з розробки і створення технічної документації, затвердження її на сесіях сільських рад, узгодження з районними відділами земельних ресурсів та виготовлення держактів.

Для своєчасного виконання камеральних робіт створено комп'ютерний зал у Миколаївській регіональній філії Центру державного земельного кадастру.

Там встановлено 10 комп'ютерів та 10 принтерів. Це обладнання дозволяє за день виготовляти 700-800 держактів. Таку саму потужність має і обладнання інституту землеустрою. За словами Володимира Янчука, при необхідності, виконання камеральних робіт можна організувати у три зміни. А ось польові роботи потрібно максимально зробити зараз, поки дозволяє погода. Крім людських ресурсів, для виконання цих робіт потрібні додаткові транспорт і паливо.

- Необхідно зазначити, що і облдержадміністрація та райдержадміністрації надають підрозділам Держкомзему посильну допомогу. Те, що зроблено - це заслуга, перш за все, працівників землевпорядних організацій, органів місцевого самоврядування, обласної та районних держадміністрацій, - говорить В. Янчук. - Сьогодні польові бригади забезпечені і проживанням, і харчуванням, і всім необхідним. Ця допомога особливо важлива в умовах, коли коштів, що виділяються держбюджетом, недостатньо. До того ж, виділені кошти надходять тільки за фактом виконання робіт і оборотних коштів не вистачає.

За кількістю обміряних земельних ділянок найкраще справи йдуть в Баштанському і Казанківському районах - понад 2000 ділянок. За ними впритул йдуть Веселинівський, Єланецький, Новобузький і Вознесенський райони. У той же час більш повільними темпами працюють сьогодні в Арбузинському та Березнегуватському районах.

Ще раз звертаємо увагу читачів, що безкоштовне отримання державного акта на право власності на земельні ділянки не обмежується цим роком, як спочатку передбачалося постановою Кабміну №844. Додатковою постановою №1112 термін виготовлення та видачі держактів за рахунок бюджету продовжені до закінчення 2010 року. І хто не встигне отримати цей документ зараз, зможе зробити це наступного року.

Олександр Мірошниченко

Немає коментарів:

Дописати коментар