пʼятниця, 9 жовтня 2009 р.

Передача земельної ділянки у спільну власність, якщо вона зайнята будинком, що належить на праві спільної часткової власності

Відповідно до ст. 89 Земельного кодексу України, співвласникам житлового будинку земельна ділянка може належати на праві спільної сумісної власності.

Спільна сумісна власність є власністю двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності (ст. 368 ЦК України). У разі виділу майна, що є у спільній сумісній власності, частки є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Таким чином, законом передбачено, що у спільній сумісній власності частки можуть бути різними, визначеними договором, законом, рішенням суду (ст. 370 ЦК України).

Будинок може перебувати як у спільній сумісній, так і у спільній частковій власності. Якщо будинок перебував у спільній частковій власності, то і частки земельної ділянки, зайнятої будинком, яка передається у спільну власність, також будуть різними. Стаття 120 ЗК України встановлює порядок визначення частки земельної ділянки виключно при переході права власності на житловий будинок.

Співвласники житлового будинку, який належить на праві спільної часткової власності, заяву про безоплатну передачу їм земельної ділянки у власність повинні підписувати кожним співвласником. Після встановлення меж земельної ділянки, відповідно до поданої заяви, визначаються частки кожного співвласника. Після прийняття рішення про передачу у власність земельної ділянки дані заносяться до державного акта на право власності з визначенням розміру частки кожного співвласника без визначення їх меж на державному акті. Якщо співвласники бажають надалі використовувати земельну ділянку з визначенням меж, вони можуть замовити проект поділу території. Кадастровий план із визначеними межами додається як невід’ємний додаток до договору про спільну часткову власність. Цей договір, відповідно до частини другої статті 88 та частини третьої статті 89 Земельного кодексу України, укладається у письмовій формі та засвідчується нотаріально, врегульовує питання володіння, користування, розпорядження земельною ділянкою, яка перебуває у спільній власності.

В. В. Кифоренко
начальник відділу Держкомзему в місті Очаків Миколаївської області
(Газета "Очаків", 09.10.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар