субота, 19 вересня 2009 р.

Державні акти — безоплатно?

Кабінетом Міністрів України в серпні прийнято постанову, якою передбачено безоплатне оформлення та видача громадянам у 2009 роцi державних актів на право власності на земельні ділянки. Дія цього документу поширюється на громадян, яким за рішенням сільської (селищної) ради передано у власність земельні ділянки для: будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських споруд; ведення особистого селянського господарства в межах населених пунктів; садівництва. На безоплатну видачу актів виділено чимало грошей - близько шести мільярдів гривень. Про організацію проведення цієї роботи розповідає начальник відділу Держкомзему у Арбузинському районі О. Ф. Довгань.

- Олексію Федоровичу, днями Ви побували в Києві на Всеукраїнській нараді з організації безоплатної видачі громадянам актів на землю. Зрозуміло, що отримали детальну, широку інформацію щодо цього.

- Так, і хочу через районку надати роз'яснення жителям району. Перш за все, слід сказати, що на сільські та селищні ради покладається досить-таки відповідальна робота, адже їм належить організувати прийом заяв від громадян на безоплатне оформлення та видачу документів. Причому братимуть їх не рідше двох разів на тиждень.

- Скільки жителів району мають отримати цей документ?

- В районі таких налічується 12805 чоловік. Так що навантаження і на органи місцевого самоврядування, і на наш відділ досить значне. Тому вже розроблено відповідний план-графік в розрізі сільрад. Найбільше таких людей в Арбузинській, Іванівській, Семенівській, Воєводській радах.

- Які документи треба подавати до сільрад?

- Для одержання державного акта громадянин-заявник або уповноважена ним особа подає до органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки такі документи: заяву в двох екземплярах на оформлення та видачу державного акта; копію документа, що посвідчує особу (копію паспорта); нотаріально засвідчену копію довіреності уповноваженої особи, якщо документи подає уповноважена особа, копію документа про присвоєння ідентифікаційного коду; рішення органу місцевого самоврядування щодо передачі земельної ділянки у власність. Уже наступного дня після прийому документів від громадян, заяви та додатки до них передаються до нашого відділу. Один примірник заяви громадянина з відміткою про реєстрацію в нашому відділі повертається через сільраду громадянину. При заповненні бланків державних актів на право власності на земельні ділянки передбачається підписання їх сільськими, селищними головами - для того, щоб і вони в даному разі несли відповідальність.

- А як бути в тому разі, коли земельна ділянка перейшла у спадок?

- У випадку, якщо рішення про передачу земельної ділянки у приватну власність приймалось на користь особи, яка померла, то до комплекту документів додається нотаріально засвідчена копія свідоцтва про право на спадщину.

На кожну земельну ділянку заява та документи подаються окремо.

- Такий момент - не виключено, що може бути виявлено невідповідність площі?

- В такому разі документи повертають за актом приймання-передачі органу місцевого самоврядування для прийняття рішення про уточнення площі земельної ділянки заявника.

Передбачається, що акти видаватимуть у кожному населеному пункті представниками Держкомзему та сільради.

Терміни реєстрації та видачі акта не повинні перевищувати 30-ти робочих днів з моменту отримання Держкомземом від органу місцевого самоврядування заяви про видачу.

- Дякую за інтерв'ю.

Р. S. Справа, звичайно, корисна і в інтересах громадян. Робота очікується напружена. Перед Держкомземом ставиться завдання до кінця року виконати намічене. До того ж чисельність кадрів цього відомства буде збільшена на 4100 осіб. Але все залежить і від громадян - чим оперативніше вони звернуться в сільраду, тим швидше вирішиться їхнє питання.

Р. Севастьянов
(Газета "Нове життя", 19.09.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар