пʼятниця, 21 серпня 2009 р.

Власники земельних часток (паїв), укладайте договір оренди землі, який гарантує отримання орендної плати

Згідно Конституції України, Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку надає власнику право розпоряджатись самостійно своєю ділянкою: господарювати на землі, передавати її в заставу (лише банківським установам), спадщину, заповідати у встановленому законодавством порядку, а також передавати в оренду.

Договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендарю земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати її відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)" від 19.08.08 р. №725/08 орендна плата з 1 вересня 2008 року повинна становити не менше ніж 3 відсотка від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. У разі наявності вже зареєстрованого договору оренди землі між орендарем та орендодавцем укладається додаткова угода на виплату мінімального розміру орендної плати (3%), яка відповідно до законодавства підлягає державній реєстрації.

Середній розмір орендної плати за 1 га орендованої землі в Очаківському районі становить 279,82 грн./га.

Згідно з ч. другою ст. 125 Земельного кодексу України право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди землі і його державної реєстрації. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Договір оренди землі укладається між орендарем та орендодавцем, за рахунок коштів орендаря, який посвідчує право володіння та розпорядження окремою земельною ділянкою із конкретним місцерозташуванням та встановленими межами, визначеною орендною платою із врахуванням коефіцієнту індексації (станом на 01.01.2009 року даний коефіцієнт становить 3,022). При цьому оригінал державного акта на право власності на земельну ділянку залишається у власника державного акта.

Для перевірки розрахунку розміру орендної плати громадяни можуть письмово звернутися до відділу Держкомзему в Очаківському районі (м. Очаків, вул. Леніна, 3, тел. 2-26-81, 3-09-77), надавши такі документи: державний акт на право власності на земельну ділянку, паспорт громадянина, ідентифікаційний код та квитанцію про сплату послуг.

Зареєстрований договір оренди землі громадянин повинен отримати в регіональній філії ДЗК за адресою: м. Очаків, вул. Луначарського, 23-а, за наявності оригіналу паспорта громадянина та державного акта на право власності на земельну ділянку.

Зареєстрований договір оренди землі є документом, який визначає права та обов’язки орендаря та орендодавця. У разі виникнення спірних питань щодо користування, розпорядження та сплати за оренду земельної ділянки, або його дострокового розірвання — зареєстрований договір оренди землі є підставою для звернень до суду та врегулювання спірних питань.

Т. Котик
заступник начальника відділу Держкомзему в Очаківському районі Миколаївської області

(Газета "Чорноморська зірка", 21.08.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар