субота, 8 серпня 2009 р.

Колегія обговорила питання

5.03.2009 року було прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують права на земельну ділянку, а також порядку поділу та об'єднання земельних ділянок" №1066-VI, який має спростити процедуру здійснення відмітки про перехід права власності на земельні ділянки центром ДЗК. Відповідно до постанови №439 від 6.05.09 "Про деякі питання посвідчення приватної власності на земельні ділянки" цю відмітку здійснює територіальний орган Держкомзему.

Цей закон доповнив перелік документів, на підставі яких посвідчується право на землю, а також визначив, що право власності й користування землею виникає з моменту реєстрації цього права. Право власності на землю, крім державного акту, також посвідчується договором дарування, договором купівлі-продажу земельної ділянки та свідоцтвом про право на спадщину.

Але Президент України стурбований, що цей закон на даний час не виконується в повному обсязі, оскільки до цього часу Кабінет Міністрів України і органи Держкомзему не визначили чіткий порядок перереєстрації переходу права на землю.

Держкомзем України підготував проект постанови "Про форму та порядок ведення Поземельної книги та Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі". Відповідно до проекту постанови функції і здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку будуть покладені на територіальні органи Держкомзему за місцем розташування земельної ділянки, тобто у Держкомзему у Баштанському районі. Наказом Держкомзему розроблено Тимчасовий регламент реалізації й порядку здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку, розроблений зразок заяви та журналу обліку заяв.

Питання виконання вищезазначеного Закону України було розглянуто на колегії райдержадміністрації, яку провів голова райдержадміністрації Іван Рубський. На колегії порушувались питання виготовлення державних актів присадибних земельних ділянок громадян для садівництва, заміни сертифікатів на державні акти, про кадровий склад працівників відділів Держкомзему та підвищення кваліфікації їх працівників, бо землевпорядники при сільських радах мають низький фаховий рівень. Йшлося й про тимчасову відсутність бланків державних актів на земельну ділянку.

Колегія райдержадміністрації прийняла відповідне рішення щодо виконання цих законодавчих актів.

(Газета "Голос Баштанщини", 08.08.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар