четвер, 6 серпня 2009 р.

На засіданні колегії Миколаївської ОДА розглянули зміни у земельному законодавстві

6 серпня відбулося засідання колегії Миколаївської обласної державної адміністрації.

Одним з питань порядку денного був хід реалізації в області Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок".

Інформацію щодо змін у земельному законодавстві представив начальник Головного управління Держкомзему у Миколаївській області Володимир Янчук.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок" від 05.03.2009 №1066 передбачено здійснення посвідчення права власності нотаріусом, який посвідчує (видає) документ, і органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень.

При цьому згідно із Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" функції державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обмежень виконують ДП "Центр державного земельного кадастру" та його територіальні підрозділи.

На виконання Закону Кабінетом Міністрів України у відповідності з пунктом 4 розділу ІІ вказаного Закону України прийнято постанову від 6 травня 2009 р. №439 "Про деякі питання посвідчення права власності на земельну ділянку", якою затверджено "Порядок здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку" і встановлено, що державні акти, долучені до документа, на підставі якого відбувся перехід права власності на земельну ділянку, можуть бути замінені у випадку добровільного звернення громадян та юридичних осіб, до яких переходить право власності на земельну ділянку.

Згідно з пунктом 4 постанови територіальний орган Держкомзему за місцем знаходження земельної ділянки протягом 14 календарних днів з дня подання йому документа про перехід права власності на земельну ділянку проставляє на державному акті відмітку про реєстрацію права власності на неї, а згідно з наказом Держкомзему від 22.06.2009 №326 "Про деякі питання реалізації положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, які посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку розподілу і об'єднання земельних ділянок»", ці функції покладені на територіальні органи Держкомзему і ДП "Центр ДЗК".

В області щодо виконання Закону та нормативно-правових актів щодо його виконання на даний час проблем немає. Але дія Закону і нормативних актів головним чином спрямована на те, аби при продажу чи укладанні інших цивільно-правових угод не виготовляти новий державний акт.

Аналізуючи витрати коштів громадян, витрати часу територіальних органів Держкомзему та ДП "Центр ДЗК", економічного ефекту в результаті не спостерігається, а навпаки, процедура реєстрації прав на земельну ділянку і майно після проведення цивільно-правових угод збільшена у часі, який за нормативом дорівнює 14 робочим дням.

Крім цього, формат бланку державного акта не дозволяє провести операцій більше ніж 1 раз. Тобто при повторній транзакції виникатиме необхідність виготовлення нового бланка державного акта.

За матеріалами прес-служби Миколаївської обласної державної адміністрації та Інтернет-видань "Бизнес-новости Николаева" і "Новости-N"

Немає коментарів:

Дописати коментар