четвер, 23 липня 2009 р.

Запитували — відповідаємо

Відділ Держкомзему у Вознесенському районі, опрацювавши низку звернень громадян та юридичних осіб, надає роз’яснення з таких питань, як поновлення договорів оренди, а також врегулювання відносин між спадкоємцями земельних ділянок та їх орендодавцями. На запитання громадян відповідає О. М. Волинчик, головний спеціаліст-юрист відділу Держкомзему у Вознесенському районі.

Поновлення договорів оренди

Що стосується поновлення договорів оренди, то відповідно до ст. 33 З.У. "Про оренду землі" у разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору, цей договір підлягає поновленню на той же строк і на тих же умовах, які були передбачені у ньому.

Частиною другою цієї ж статті встановлено, що у разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін. Поновлення договору оренди земельної ділянки проводиться в порядку, встановленому для їх державної реєстрації. Через місяць після закінчення строку договору оренди земельної ділянки, орендар звертається із заявою (клопотанням) про поновлення договору оренди земельної ділянки та засвідченим відповідним проектом додаткової угоди до орендодавця.

Поновлення договору оренди земельної ділянки здійснюється шляхом укладання додаткової угоди, яка укладається в трьох примірниках та після її посвідчення сторонами подається до структурного підрозділу ДП "Центр державного Земельного кадастру" на державну реєстрацію.

Врегулювання відносин між спадкоємцями земельних ділянок та їх орендодавцями.

Що стосується питання врегулювання відносин між спадкоємцями земельних ділянок та їх спадкоємцями, то відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Частиною першою ст. 7 З.У. "Про оренду землі" визначено, що право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи-орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців — до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та цього Закону.

У разі, якщо власник земельної ділянки, переданої в оренду, помер, строк дії договору оренди завершився, а спадкоємець ще не оформив спадщину, то укладення договору оренди між спадкоємцем земельної частки (паю) і орендарем цієї частки можливе після оформлення спадщини спадкоємцем в установленому Законом порядку. Разом з тим, вирішити питання плати за використання земельної ділянки орендарем за період після завершення договору оренди, укладеного із орендарем, який помер, та до укладення договору оренди із спадкоємцем земельної ділянки, можливе шляхом вирішення питань компенсації зазначеної плати у договорі оренди між орендарем та спадкоємцем, а у разі недосягнення ними згоди — в судовому порядку.

(Газета "Вісті Вознесенщини", 23.07.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар