неділя, 19 квітня 2009 р.

Чи підлягають державній реєстрації додаткові угоди до чинних договорів оренди землі?

Згідно зі статтею 654 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, який змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 14 Закону України "Про оренду землі" (далі – Закон) договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально.

Крім того, стаття 18 Закону визначає, що договір оренди землі набуває чинності після його державної реєстрації.

Отже, додаткова угода, що змінює вже зареєстрований договір оренди повністю або частково, має укладатись у такій самій формі, що й договір, який змінюється.

Пунктом 17 Порядку державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1998 №2073 "Про затвердження Порядку державної реєстрації договорів оренди землі", яка діє у частині, що не суперечить Земельному кодексу України та нормативно-правовим актам, прийнятим пізніше, передбачено, що у разі внесення змін до договору оренди землі він підлягає перереєстрації. Перереєстрація, а також поновлення договорів оренди проводиться у порядку, встановленому для їх державної реєстрації.

Порядок державної реєстрації договору оренди землі визначений у розділі 2 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, який затверджено наказом Держкомзему України від 02.07.2003 №174 (далі - Тимчасовий порядок).

Враховуючи зазначене, зміна договору оренди землі здійснюється в письмовій формі та підлягає державній реєстрації шляхом внесення відповідних даних до державного реєстру земель (Книги записів реєстрації державних актів на право постійного користування землею, договорів оренди землі (далі – Книга реєстрації) та Поземельної книги) і автоматизованої системи державного земельного кадастру (АС ДЗК).

У такому разі після останнього запису в Книзі реєстрації необхідно зробити новий запис про реєстрацію додаткової угоди до договору оренди землі у загальному порядку із врахуванням змін, які вносяться додатковою угодою до договору оренди землі. Крім того, необхідно роздруковувати нову реєстраційну картку земельної ділянки.

Згідно з абзацом другим пункту 3 наказу Держкомзему від 23.05.2003 №136 "Про затвердження вимог до структури, змісту та формату файлу обміну даними результатів землевпорядних робіт в електронному вигляді на магнітних носіях" Центр державного земельного кадастру зобов’язано

забезпечити видачу державних актів на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі та їх оформлення після попередньої перевірки обмінних файлів.

Слід зазначити, що відповідно до абзацу восьмого пункту 1.2 Тимчасового порядку обмінний файл – це файл обміну даними результатів землевпорядних робіт в електронному вигляді. При внесенні змін до договору оренди землі в частині зміни розміру орендної плати землевпорядні роботи не здійснюються та обмінний файл не створюється, якщо на земельну ділянку, що передається в оренду, було виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право на земельну ділянку, а також було виготовлено обмінний файл та внесено в АС ДЗК відомості про неї.

При наданні послуг з ведення державного реєстру земель справляється плата згідно з Розмірами оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених спільним наказом Державного комітету України по земельних ресурсах, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України від 15.06.2001 №97/298/124.

З метою забезпечення виконання Указу Президента України від 19 серпня 2008 року №725/2008 "Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)", посилення захисту права власності громадян на землю, створення сприятливих умов для ефективного господарювання на ній, формування сталого землекористування, удосконалення системи оцінки землі та платності землекористування розпорядженням голови облдержадміністрації від 29.09.2008 №400-р доручено головам райдержадміністрацій організувати та забезпечити укладання додаткових угод про збільшення розміру орендної плати не менше 3 відсотків вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) та здійснення їх державної реєстрації.

За інформацією Миколаївської регіональної філії Державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" для реєстрації додаткових угод необхідно підготувати пакет документів, який складається з:

  • додаткових угод до кожного договору оренди;
  • додатку до зареєстрованих договорів оренди, який видає МРФ Центру ДЗК, де вказаний номер обмінного файлу, або інший документ з номером обмінного файлу (договір на надання послуг, заявка, платіжний документ).

Для юридичних осіб:

  • статистична довідка з ЄДРПОУ;
  • банківські реквізити підприємства;
  • інформацію про систему оподаткування;
  • копія свідоцтва платника податку на додану вартість.

Для фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності:

  • паспортні дані, ідентифікаційний код, адресу реєстрації;
  • інформацію про систему оподаткування;
  • копія свідоцтва про реєстрацію.

Якщо договори оренди не внесені до бази даних АС ДЗК, до МРФ Центру ДЗК разом з додатковими угодами та вищевказаним переліком документів, для юридичних та фізичних осіб, необхідно надати оригінали договорів оренди земельних ділянок, обов’язково з невід’ємними частинами договору та обмінні файли в електронному вигляді.

Плата за реєстрацію додаткових угод буде складатись з наступних послуг:

  1. Реєстрація

    • для фізичних осіб – грн.
    • для юридичних осіб – 25 грн.
  2. Унесення записів до Поземельної книги:


    • для фізичних осіб – 10 грн.
    • для юридичних осіб – 30 грн.
  3. Унесення відомостей до АС ДЗК:

    • для фізичних осіб – грн.
    • для юридичних осіб – 60 грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар