субота, 14 березня 2009 р.

Задля порядку на нашій землі

Цим людям дано вершити землеустрій, реалізувати державну політику у сфері регулювання земельних відносин, здійснювати контроль за використанням земель, вести їх детальний облік, тримати під контролем земельні відносини.

Сьогодні землевпорядники відзначають своє професійне свято. З цієї нагоди ми запросили до розмови начальника відділу Держкомзему в Баштанському районі Тетяну Лисенко.

- Тетяно Петрівно, землевпорядники є провідниками земельних реформ, які займають досить суттєве місце в економіці нашої країни. Які функції виконує відділ Держкомзему в нашому районі, реалізуючи завдання земельної реформи?

- У рамках законодавства і виконання відповідних програм ми здійснюємо заходи щодо використання земельно-ресурсного потенціалу. Постійно тримаємо на контролі ведення обліку земель.

- І що маємо по району?

- Загальна площа складає 170 616 га. У цій кількості 145 827,99 га — сільгоспугіддя, з них ріллі — 120 113,4847 га. У тимчасовому користуванні, в тому числі й на умовах оренди 78 017,9596 га, сільгоспугідь — 77 301,5213 га, ріллі — 60 146,3816 га.

- В чиєму розпорядженні знаходиться земля сільськогосподарського призначення?

- На початок нинішнього року, згідно земельно-кадастрових даних, в районі нараховується 103 сільгосппідприємства, у користуванні яких 60 785,0490 га земель. У власності та користуванні громадян — 80 782,0063 га. Для ведення фермерського господарства 471 громадянин має 7357,12 га.

- В якому стані виготовлення державних актів на право власності на земельну ділянку?

- 14 161 громадянин набув право на земельну частку (пай). Із 13 680 сертифікатів замінено на акти 13 498. Решта — 272 чоловіка — з різних об’єктивних причин не подали відповідні заяви до райдержадміністрації.

Прагнемо пожвавити цей процес. Разом із районною владою, сільськими радами проводили зустрічі з власниками сертифікатів, вели роз'яснювальну роботу по завершенню заміни сертифікатів на державні акти. В районній газеті друкувалися списки тих власників сертифікатів, які ще не замінили їх на акти. Всім, хто до нас звертається, надаємо кваліфіковані консультації і допомагаємо вирішити це питання.

- Які заходи вжиті на виконання завдань земельної реформи?

- У районі проінвентаризовано 2400 га із 6400 га земель населених пунктів, проведена нормативна грошова оцінка земель в 16 населених пунктах. З початку продажу землі реалізовано 18 земельних ділянок несільськогосподарського призначення. До бюджету різних рівнів надійшло 924 511 грн.

Чимало заходів (а це розмежування земель державної та комунальної власності, встановлення меж населених пунктів) не виконані через відсутність коштів у місцевих бюджетах.

- В переддень професійного свята назвіть імена тих, хто вкладає в цю відповідальну справу душу і серце.

- Добросовісно і наполегливо працюють спеціалісти нашого відділу Держкомзему Зінаїда Стасюкевич, Тетяна Лазарищак, Володимир Бондарець, Валентина Лазановська, Любов Старостенко, Лариса Кунпан, Сергій Тур, Олександр Царенко, Олександр Пономарчук.

Відповідально ставляться до своїх обов’язків державний інспектор по контролю за використанням та охороною земель Анатолій Чорний та державний реєстратор Миколаївської філії ДП "Центр державного Земельного кадастру при Держкомземі України" Галина Швець.

Не можу не згадати імена спеціалістів-землевпорядників сільських рад. По 10-15 років старанно трудяться Антоніна Рудчик у Кашперо-Миколаївській сільській раді, Тетяна Несук — у Ленінській, Любов Малиновська — у Новоіванівській, Меланія Даниленко — у Пісківській, Ганна Гончар — у Плющівській, Тетяна Броніцька — у Христофорівській сільських радах.

Досконало знають свою справу спеціалісти з 6-8-річним стажем Ірина Поліщук (Інгульська сільська рада), Любов Дубова (Привільненська), Валентина Татуревич (Лоцкинська с/р), Олександр Пічура (Баштанська міська рада).

Подають неабиякі надії молоді землевпорядники Олександр Чертов (Добренська сільрада), Тетяна Зосімова (Доброкриничанська с/р), Антоніна Голікова (Єрмолівська с/р), Тетяна Смолянець (Новоолександрівська с/р), Любов Ємельянова (Новопавлівська с/р), Ірина Брус (Новосергіївська с/р), Євгенія Покльопка (Явкинська сільрада).

- Отже, землевпорядники району є надійним гарантом реалізації земельних відносин, провідниками земельних реформ, забезпечення земельним ресурсам належного місця в економіці нашої держави.

- Саме так. Тож від щирого серця вітаю всіх землевпорядників, працівників відділу, колишнього начальника відділу М. О. Абросімова, всіх пенсіонерів із професійним святом. Успіхів вам, шановні, щастя, миру, міцного здоров’я і добра.

Г. Мельник

(Газета "Голос Баштанщини", 14.03.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар