четвер, 19 лютого 2009 р.

Договір оренди землі є юридичним документом, що захищає право орендодавця на виплату орендної плати

У результаті розпаювання земель колективної власності та передачі їх у приватну власність, значна частина громадян отримала право на землі сільськогосподарського призначення, що перебували в користуванні колишніх сільськогосподарських підприємств. Отримання громадянином державного акту на право власності на земельну ділянку, власником сертифікату на право на земельну частку (пай) — справа кожного власника сертифікату. Станом на 01.01.2009 року в районі у встановленому порядку із 11 630 громадян, які набули право на земельну частку (пай), 11 535 громадян отримали сертифікати, з яких 97,5%, або 11 252 сертифікатів вже замінено на державні акти на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Починаючи з 1996 року, до цього часу не звернулись до відділу Держкомзему в Вознесенському районі Миколаївської області для отримання вказаного документу 283 громадян, працівників колишніх КСП.

Для отримання державного акту на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, взамін сертифікату на право на земельну частку (пай), громадянину необхідно подати до райдержадміністрації письмову заяву щодо отримання дозволу на переоформлення сертифікату на державний акт, до якої підкласти копію паспорту, ідентифікаційного коду, копію сертифікату, у разі необхідності — свідоцтва про право на спадщину за законом або за заповітом. З отриманим дозволом слід звернутись до ліцензованої землевпорядної організації щодо виготовлення правовстановлюючого документу — державного акту на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. У разі відсутності сертифікату, або з інших причин, які виникли щодо ускладнення переоформлення документів, громадянину необхідно звернутись до відділу Держкомзему в Вознесенському районі Миколаївської області.

Сертифікат на право на земельну частку (пай) є правовстановлюючим документом при реалізації громадянином права безкоштовного отримання у власність земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель колишнього КСП. Сертифікат на право на земельну частку (пай) є документом, що посвідчує лише право на земельну частку (пай), без визначення місця розташування земельної ділянки та встановленими межами в натурі (на місцевості).

Отримання земельної ділянки у власність надає власнику право розпоряджатись своєю ділянкою: самостійно господарювати на землі, передавати її в заставу (лише банківським установам), спадщину заповідати у встановленому законодавством порядку, а також надавати її в оренду.

Договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендарю земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Відповідно до Указу Президента України, з 1 вересня 2008 року орендна плата повинна становити не менше, ніж 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, тобто орендна плата виросла з 1,5% до 3%. У разі наявності вже зареєстрованого договору оренди між орендарем та орендодавцем укладається додаткова угода на виплату мінімального розміру орендної плати (3%), яка відповідно до законодавства підлягає державній реєстрації.

Згідно з частиною другою ст. 125 Земельного кодексу України, право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди землі і його державної реєстрації. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Договір оренди землі укладається між орендарем та орендодавцем за рахунок коштів орендаря при наявності державного акту на право власності на земельну ділянку, який посвідчує право володіння та розпорядження окремою земельною ділянкою з конкретним місцерозташуванням та встановленими межами, визначеною орендною платою із врахуванням коефіцієнтів індексації (станом на 01.01.2009 року даний коефіцієнт становить 3,022). При цьому оригінал державного акту на право власності на земельну ділянку залишається у власника державного акту.

Для перевірки розміру орендної плати громадяни можуть звернутись до відділу Держкомзему в Вознесенському районі Миколаївської області з письмовою заявою, до якої додається ксерокопія паспорта громадянина, ксерокопія ідентифікаційного коду, квитанція про сплату послуг.

Зареєстрований договір оренди землі громадянин повинен отримати в регіональній філії ДЗК за адресою: м. Вознесенськ, вул. Пушкінська, 4 за наявності оригіналу паспорта громадянина та державного акту на право власності на земельну ділянку.

Зареєстрований договір оренди землі є документом, який визначає права та обов’язки орендаря і орендодавця. У разі виникнення спірних питань щодо користування, розпорядження та сплати за оренду земельної ділянки або його дострокового розірвання, зареєстрований договір оренди землі є підставою для врегулювання даних питань.

(Газета "Вісті Вознесенщини", 19.02.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар