четвер, 29 січня 2009 р.

Безоплатна приватизація землі: питання та відповіді

В рамках реалізації проекту "Протидія корупції в сфері управління земельними ресурсами", який виконується громадською організацією "Агентство економічного розвитку м. Вознесенська" при фінансовій підтримці проекту "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна", що виконується Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації Виклики Тисячоліття (MCC), експертами організації надаються роз’яснення та консультації мешканцям міста з питань безоплатної приватизації землі. За додатковою інформацію можна звертатися до громадської організації "Агентство економічного розвитку м. Вознесенська" за тел. 3-22-50 або за адресою вул. Леніна, 41, ІІ поверх.

1. Які земельні ділянки мають право приватизувати громадяни України?

Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян (ч. 3 с. 116 ЗКУ) проводиться у разі:

а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безплатної приватизації.

2. З якою метою та якого розміру мають право громадяни приватизувати земельну ділянку?

Згідно з частиною першою ст. 121 Земельного кодексу України, кожен громадянин має право отримати безоплатно 6 ділянок:

- 1 ділянку для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд

- у селах — не більше 0,25 га,

- в селищах — не більше 0,15 га,

- в містах — не більше 0,10 га;

- 1 ділянку для ведення особистого селянського господарства до 2 га.

- 1 ділянку для ведення фермерського господарства (в розмірі земельної частки (паю) визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство);

- 1 ділянку для ведення садівництва до 0,12 га;

- 1 ділянку для індивідуального дачного будівництва до 0,10 га;

- 1 ділянку для будівництва індивідуальних гаражів не більше 0,01 га.

Слід мати на увазі, що Кодекс визначає максимальні норми безоплатної приватизації, тобто площа ділянки, приватизованої громадянином, може бути дещо меншою, ніж площа, визначена Кодексом.

3. Хто має право безоплатно приватизувати земельну ділянку?

Право на безоплатну приватизацію мають усі громадяни України. Право на безоплатну приватизацію може бути використано громадянином лише один раз по кожному з шести зазначених вище видів використання ділянок. При цьому площа ділянки, яку приватизував громадянин, не має значення: якщо громадянин отримав 8 "соток" для будівництва житла у місті, він не має права вимагати від місцевої ради передати йому ще 2 "сотки" безкоштовно. У випадку приватизації ділянки одним з подружжя, наприклад, чоловіком, жінка не втрачає права на безоплатну приватизацію, але приватизовані ними ділянки вважатимуться їх спільною власністю.

4. До кого необхідно звернутись для безоплатної приватизації земельної ділянки?

Органами, які мають право передавати громадянам землю у власність, є: у містах, селищах і селах — місцеві ради, а за межами населених пунктів — державні районні адміністрації. Органи виконавчої влади безпосередньо приймають рішення про приватизацію земельних ділянок. Вони є постійно діючими органами, тому для розгляду заяв громадян та прийняття рішень щодо приватизації земельних ділянок у місячний строк немає часових перешкод.

Нагадаємо усім, що відмову місцевої ради або районної державної адміністрації надати земельну ділянку у власність можна оскаржити до місцевого суду.

(Газета "Вісті Вознесенщини", 29.01.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар