пʼятниця, 23 січня 2009 р.

Грошова оцінка земель: є переваги

Земля – національне багатство (Земельний Кодекс України). І, до речі, мабуть вже єдине, що по сьогодні не розтягнуте до останнього клаптика державними можновладцями та їх привілейованим оточенням. Оберігати цей скарб в незалежній Україні доводиться територіальним громадам, адже саме їм, за діючим законодавством, належать права по використанню земельних ресурсів країни. Земля стала надійним, часто – майже єдиним, джерелом наповнення місцевих бюджетів різних рівнів, забезпечуючи виконання економічних та соціальних програм.
"Годує" земля і наше місто: орендна плата та податок на землю складають майже половину місцевого бюджету. Отже й питання її використання, на тверде переконання міської влади, мають бути досконало врегульовані.
Як ми вже повідомляли, на минулій сесії Очаківської міської ради депутати затвердили нормативну грошову оцінку земель м. Очаків.
Сьогодні про неї та її вплив на місцеву економіку детальніше розповідає заступник начальника Відділу Держкомзему у місті Очаків Миколаївської області О. А. Іваницький:
- Перш за все, необхідно зазначити, що за результатами проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів складається технічна документація, з якої в подальшому оформляють витяги з даними нормативної грошової оцінки окремих земельних ділянок, що, в свою чергу, є підставою для проведення розрахунку орендної плати за використання землі як державної, так і комунальної власності та оформлення спадщини на земельні ділянки.
Проведення нормативної грошової оцінки міста дає можливість фізичним та юридичним особам реалізувати своє право на сплату орендної плати за землю державної та комунальної власності відповідно до чинного законодавства України. Отже, в усіх нових договорах оренди на землю, що будуть укладатись з 2009 року між суб'єктами господарювання та міською радою, орендна плата має нараховуватись відповідно до відсотків нормативної грошової оцінки, а не відповідно до ставок земельного податку, як це було до 2009 року.
Що ж стосується договорів оренди землі, які діють на цей час, та орендна плата по яких на сьогодні здійснюється орендарями відповідно до ставок земельного податку, то ці орендарі в найкоротший термін повинні звернутися до Відділу Держкомзему у місті Очаків Миколаївської області для проведення розрахунку та отримання витягу з нормативної грошової оцінки кожної конкретної земельної ділянки, який в подальшому буде підставою для нарахування орендної плати за землю, та після його отримання звернутися до міської ради для переукладання договору оренди земельної ділянки.
Питання щодо зміни розміру орендної плати за землю, при здійсненні її розрахунку відповідно до нормативної грошової оцінки, буде вирішуватись згідно з індивідуальними, по кожному випадку, розрахунками. Можу зауважити, що в більшості випадків вона буде зменшена.
Треба зазначити, що нормативна грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення проводиться не рідше як один раз у 7-10 років. Отже тепер, з отриманням нормативної грошової оцінки земель, міська влада може забезпечити стабільність в договірних взаєминах з усіма суб'єктами, які сплачують орендну плату за використанням земель міської територіальної громади. Адже раніше спостерігались випадки, коли розмір орендної плати підвищувався у декілька разів протягом одного року, що, зрозуміло, заважало місцевим суб'єктам економічної діяльності розраховувати свої витрати на тривалий термін для ведення сталого бізнесу.
І хоча зменшення ставок орендної плати за землю сьогодні викличе і зниження рівня наповнення міського бюджету, та згодом, завдяки створенню в місті сприятливих умов, призведе до розвинення мережі малого та середнього бізнесу, що, в свою чергу, є досить надійною підтримкою економіки таких малих міст України, як Очаків.

(Газета "Очаків", 23.01.2009 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар